Buurtskap De Tuunen aan de oostkant van Den Burg.
Buurtskap De Tuunen aan de oostkant van Den Burg. Foto: Ton Zegers

Tuunen en Marel genomineerd voor prijs

Buurtskap De Tuunen bij Den Burg en natuurbeleefcentrum De Marel van Natuurmonumenten in polder Waalenburg zijn genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2022.

Dat is een prijs voor bouwprojecten in Noord-Holland die opvallend zijn op het gebied van ruimtelijke en culturele kwaliteit. De prijs is een initiatief van MOOI Noord-Holland (een adviesorganisatie op het gebied van omgevingskwaliteit) en vernoemd naar Arie Keppler (1876-1941). Hij was van 1915 tot 1937 directeur van de gemeentelijke woningdienst in Amsterdam waar onder zijn leiding meer dan 30.000 woningen voor arbeiders werden gebouwd. Dat werd internationaal als zeer vooruitstrevend gezien.


Er werden dit jaar 87 projecten voor de Arie Keppler Prijs ingediend waarvan er twaalf zijn genomineerd voor de prijs. Donderdag 29 september wordt de winnaar bekendgemaakt. Tot en met 14 september kan er via www.ariekepplerprijs.nl meegedaan worden aan een stemming voor een publieksprijs. In totaal zes projecten op Texel komen daarvoor in aanmerking: naast De Tuunen en De Marel zijn dat de hoeve bij Brakenstein die gerenoveerd is van schuurboerderij tot een gebouw met drie appartementen, de Skool, het project Holiday Home in De Koog en de duurzame duinvilla's tegenover Opduin die gerealiseerd zijn in een passend omliggend duinlandschap.

De Tuunen

De Tuunen is genomineerd vanwege de tijdelijkheid van de woningbouw (bedoeling is dat 100 van de 140 woningen over een jaar of twintig weer verdwijnen) en de sociale aspecten van de nieuwe woonwijk bij Den Burg. Buitenruimte en voorzieningen worden ter plekke met elkaar gedeeld en de buurtbewoners zorgen volgens een toelichting op de site van MOOI Noord-Holland met elkaar voor een prettige groene omgeving. "Als het nodig is helpen ze elkaar, met een klus of boodschap. Daarnaast is er ruimte voor bijzondere, innovatieve woonvormen, zoals tiny houses." Vanwege de tijdelijkheid van de 100 sociale huurwoningen wordt De Tuunen ook niet gezien als wijk, maar als landschap. "De gekozen invulling: verplaatsbare woningen zijn te gast en onder- en bovengrondse infrastructuur is zo licht mogelijk." Die visie wijkt vermoedelijk wel iets af van hoe menig Texelaar naar De Tuunen kijkt. Daar is nog wel eens te horen dat De Tuunen als een verzameling barakken wordt gezien op een stuk land met weinig wegen en een verlichting waarbij het in het donker zoeken is waar je moet zijn.

De Marel

De Marel is genomineerd voor de prijs vanwege de inpassing in het landschap en de vorm. Volgens de toelichting op de site van MOOI Noord-Holland wordt het gebouwd gezien als 'nest in het landschap', beschermd tegen weer en wind en afgebakend door tuunwallen. "Het hoofdgebouw, met een informatiecentrum en een kantoor, is qua vorm geïnspireerd op de traditionele Texelse ‘schapenboeten' en verwijst tegelijkertijd naar de dubbele stolpboerderij die hier voorheen stond." Er is veel hout in het gebouw verwerkt en het natuurcentrum voorziet zoveel mogelijk in zijn eigen energiebehoefte. Een vakjury bepaalt in vier categorieën de winnaars van de Arie Keppler Prijs. Dat gebeurt aan de hand van de vraag hoe de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteiten in relatie tot de omgeving staan, de vraag in hoeverre er sprake is van een ambitieuze aanpak en in hoeverre het project inspirerend voor anderen is.