Rijkswaterstaat start suppletie op strand

Rijkswaterstaat gaat tot en met het voorjaar van 2023 in totaal 2,5 miljoen kubieke meter zand suppleren langs de Texelse Noordzeekust.

Dat heeft RWS laten weten. De suppletie vindt plaatst op het strand tussen paal 14 en paal 22 en op het strand tussen paal 25 en paal 30. Het werk start deze maand. Aannemer Boskalis begint volgens RWS bij De Slufter en werkt vervolgens richting de vuurtoren. Sleephopperzuigers Freeway en Causeway zuigen het zand van de zeebodem op zo'n tien kilometer uit de kust waarna het met behulp van een zinkerleiding aan land wordt gebracht en op het strand wordt verspreid.


Met de suppletie worden ook delen van het strand waar in het voorjaar veel afslag is geweest (door de stormen Dudley, Eunice en Franklin) aangepakt, maar volgens Rijkswaterstaat zijn die stormen niet de reden van deze suppletie. "Jaarlijks meet en berekent Rijkswaterstaat de ontwikkeling van de kust. Zo ook op Texel. Om de basiskustlijn op orde te houden, brengen we de komende periode die 2,5 miljoen kuub zand aan."


Als gevolg van de afslag in het voorjaar konden dit jaar op delen van het strand bij paal 15, 17, 19 en 28 geen strandhuisjes staan. Of dat in 2023 wel weer kan als de suppletie gedaan is, lijkt op het moment afhankelijk van de omstandigheden. Volgens de gemeente zou het - uitgaande van een positief scenario - weer moeten kunnen. "Een en ander is uiteraard wel afhankelijk van de extremere weersomstandigheden die de klimaatverandering teweegbrengt en een voorspoedige voortgang van de werkzaamheden, dat wil zeggen geen uitloop." 


Rijkswaterstaat stelt desgevraagd dat een terugkeer van de strandhuisjes nog onduidelijk is. "De zandsuppletie wordt uitgevoerd om de basiskustlijn op orde te houden. Door de suppletie komt er wel meer zand. Echter zullen we samen met de gemeente en het hoogheemraadschap volgend voorjaar gaan kijken of de strandhuisjes weer geplaatst kunnen worden. Dit is ook afhankelijk van hoe de winter verloopt."


De delen van het strand waar de suppletie plaatsvindt worden afgezet. "Dit vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels.” Strandgangers kunnen het werkterrein volgens RWS passeren langs de kant van de duinen. "Het is belangrijk om afstand te houden van de leiding waardoor het zand wordt aangevoerd. Honden moeten aangelijnd blijven. Watersporters moeten een veilige afstand van minimaal 300 meter tot het baggerschip houden.” Bij de sluftergeul wordt volgens RWS geen zand gesuppleerd, zodat het zeewater in en uit De Slufter kan blijven stromen. In het broedseizoen wordt afstand gehouden tot beschermde vogels om verstoring te voorkomen.