De zojuist onthulde bank bij het Bliedhuus.
De zojuist onthulde bank bij het Bliedhuus. Foto: Jeroen van Hattum

Speciale bank voor Bliedhuus

Het Bliedhuus in Den Burg heeft vrijdag officieel een bijzondere bank bij de voordeur van het gezinsvervangend huis in gebruik genomen.

Het gaat om een zogeheten SocialSofa die Woontij (eigenaar van het pand aan de Burdetstraat) aan de overkant tegenkwam. De bank werd gedoneerd aan het Bliedhuis en daarna door de bewoners en vrijwilligers zorgvuldig met stukjes mozaiek bekleed. Het resultaat is een bank met afbeeldingen van dieren uit de zee. 

Directeur Jan van Andel van Woontij onthulde de SocialSofa vrijdag samen met de bewoners van het Bliedhuis door een groot kleed weg te halen. Dat gebeurde in het bijzijn van de ouders, medewerkers en vrijwilligers. Het viel ook samen met het 5-jarig bestaan van het woonhuis waar veertien Texelaars met een verstandelijke beperking wonen. Voorzitter Adrie van der Vliet van de Stichting Blied (waarin de ouders verenigd zijn) liet weten dat het goed loopt in het huis. Als voorbeeld noemde hij stagiaires die na een stage eigenlijk niet meer weg willen en hij liet weten dat er bij vacatures ook altijd voldoende belangstelling is van mensen die in het Bliedhuus willen komen werken.


De SocialSofa's (een 'Bengske') vinden hun herkomst in Tilburg waar een stichting zich inspant om er duizend verspreid over de stad neer te zetten, zodat mensen elkaar daar kunnen ontmoeten. Er staan ook diverse banken elders in het land, waaronder nu één bij het Bliedhuis.