Anders bekeken...


“De kleintjes zijn zoet Oma!”

Het is een bakjeszoekerij op de Achtertune; oude yoghurt en ijsbakjes, alles is welkom. De trossen tomaten hangen zelfs aan de buitenkant van de kas! 

Woensdag wordt uitgeroepen als de grote tomaatplukdag. Lekker hoor, Suzan helpt mee, vooral met opeten. “De kleintjes zijn zoet Oma!” Ze steekt steeds een beetje onopvallend een klein sherrytomaatje in haar mond.

“Doe ze hier maar in." Opa houdt het bakje voor haar en ze staat er schoorvoetend een paar af. Ik krijg een knipoog, ach wat maakt het uit, als je aardebeien of bramen plukt, moet je toch ook zeker proeven of ze wel goed rijp zijn. Het is gezond voor lijf en leden. 

Het schijnt dat de bevolking van Sardinië, een Italiaans eiland, het langste leven. Ze eten veel eigen gekweekte tomaten en combineren dat met mozzarella en vis. Dat klinkt mij wel goed in de oren.

Wat zijn nog meer goede factoren? Het schijnt dat ze erg gek zijn op kinderen daar. Kleine kinderen - de bambino’s - zijn in Italië zo belangrijk dat in de zwangerschap al extra vis - vooral Hollandse schol - wordt gegeten. Veel aandacht en liefde ook van opa en oma krijgen ze natuurlijk.

Als wij vrijdag kleine Fedde te slapen hebben, eet hij eerst zijn buik rond, net als vader en moeder aan de vis. Dan gaat hij na een duik in het bad heerlijk tukken. 

Ter middernacht hoor ik hem roepen: "Oma”. Ik wrijf mijn ogen eens uit. Kwart over twaalf, dat is erg vroeg! Ik loop naar hem toe en pak hem uit bed. Beneden maak ik wat drinken.

Hij klokt het zo weg. Het kind stikt van de dorst. Ach natuurlijk. Vis moet zwemmen, stom Oma. “Zo nu weer lekker slapen schat.” Ik leg hem terug, maar ha ha Oma, dat had je gedacht. 

Fedde is klaarwakker, ik probeer de muziekspeeldoos, dat lijkt te helpen. Maar zodra als de muziek stopt, duwt hij de doos in mijn handen. Ik dommel zelf af en toe bijna in, maar Fedde houdt vol. Een kwartier lang 'tingeltangelt' de muziek door de bovenverdieping.

Dan wordt het stil. Ik sluip naar manlief, die ligt in een baan om de aarde. Tenminste dat denk ik. Zodra als ik in bed stap, hoor ik: "Zijn de kleintjes zoet Oma?” Ik moet lachen en probeer de slaap weer te vatten. Het schijnt dat nachtrust ook erg gezond is.

Jozien