Afbeelding
Foto:

@txl

De Twiede Skuur

In de jaren ’70 werd ons huis, genaamd 'De Twiede Skuur' gebouwd door mijn opa en oma. Het was het tweede door hen gebouwde huis. Het eerste wat zij gebouwd hadden stond even verderop in de straat, genaamd 'Huize Vol'. 


En vol was het zeker: in dat huis hebben 12 kinderen gewoond. Het schijnt dat het bord 'Huize Vol' dan ook voor de grap aan opa werd gegeven door zijn vrienden. Zes kinderen verhuisden mee naar 'De Twiede Skuur'. Meer pasten er niet in. Aan het woonhuis vast zat het kantoor van de bungalowverhuur en in de loop der jaren is dat kantoor uitgebreid. 


Ongeveer 30 jaar geleden, toen mijn vader al in het bedrijf werkte, besloten mijn opa en oma om te verhuizen naar De Cocksdorp waarop mijn ouders samen het huis betraden om het bedrijf te gaan runnen. Een aantal jaren daarna werd ik geboren en een paar jaar erna mijn broertje. In de loop der jaren is er heel wat gerenoveerd en verbouwd. De indeling van de oude slaapkamers is nog gedeeltelijk terug te vinden. 


Als ‘’derde generatie’’ mogen wij nu in het huis wonen. Weer het één en ander verbouwd, anders gemaakt, en weer tijd voor nieuwe herinneringen. Weer mogen er kinderen opgroeien (en zelfs een hond!). We wonen bij één van de prachtigste omgevingen van het eiland. Nu als volwassene zie ik pas in hoe mooi het is en hoe uitzonderlijk. Vroeger al samen met neefjes en nichtjes de hele dag buiten, struinen door watertjes en zand. 


Een grote tuin, waar we toentertijd als één van de eersten een trampoline hadden en die veelvuldig door iedereen die langskwam werd gebruikt. De oude kastanjeboom van oma staat er nog steeds. Om het jaar bloeit hij ongeveer, maar de boom heeft er zo zijn eigen gedachten over en doet het soms half, soms helemaal. 

Het doet me denken aan oma, een sterke vrouw, maar ook eigengereid. Bijzonder dus en ook een eer om hier te mogen wonen. Dat realiseren we ons nog elke dag.


Emily Westdorp