Rien Mast en Ruud Verstraaten, oprichters van de belangenvereniging voor eigenaars van zonnepanelen DEDB.
Rien Mast en Ruud Verstraaten, oprichters van de belangenvereniging voor eigenaars van zonnepanelen DEDB. Foto: Gerard Timmerman

Belangenvereniging eigenaars zonnepanelen

“Als eigenaars van zonnepanelen wordt er niet mét, maar over ons beslist. Dat moet veranderen. We moeten onze krachten bundelen.” Reden voor Rien Mast en Ruud Verstraaten een belangenvereniging op te richten: DEDB. 

Rien over zijn woning aan de Boogerd: “Sinds drie jaar ben ik van het gas af. De schil is geïsoleerd met hout, zonnepanelen op het dak, een accupakket om energie op te slaan en elektrische verwarming. Al met al een stevige investering. Op zonnige dagen wek ik 21 tot 22 kWh op. Daarmee verdien ik in de maand €240,-. Maar in de wintermaanden gebruik ik €275,-. Doordat ik kan salderen hoef ik op jaarbasis maar een klein bedrag bij te betalen en heb ik een mooi rendement van mijn investering. De salderingsregeling is voor mij enorm belangrijk. Maar nu wil minister Jetten die per 2025 versneld gaan afbouwen. Niet meer salderen betekent dat energiekosten die ik betaal straks enorm gaan stijgen. En daarmee ook die van heel veel andere mensen.”

“Maar ons wordt niets gevraagd. Er wordt over ons besloten. Terwijl ik vind dat je eerlijk zaken moet doen. De energiemaatschappijen stelen uit onze portemonnee. Dat moeten we niet over onze kant laten gaan.”

Rien trekt de vergelijking met de industriële revolutie. “Mensen die handwerk deden werden toen naar de fabrieken gelokt om daar voor een grijpstuiver aan de gang te gaan. Door zich te verenigen in vakbonden dwongen ze betere lonen en arbeidsvoorwaarden af. Nu zitten we in een nieuwe revolutie: de energietransitie. Van consumenten zijn we als particulieren dankzij onze zonnepanelen ook producenten geworden. Maar, net als toen, willen ze dat we voor niets stroom gaan produceren. Nu werd bekend dat Eneco de vergoeding voor terugleveren met liefst 84 procent wil verlagen, van 56,5 naar 9 cent per kWh. Met als argument dat zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden. Onzin, want er zijn nog lang niet genoeg zonnepanelen. Mijn droom is dat TESO vaart op Texelse zonne-energie.”

Het bracht Rien en schoonzoon Ruud tot de oprichting van de belangenvereniging voor eigenaars van zonnepanelen. DEDB. “Die afkorting staat voor De Eerste De Beste. Het verwijst naar mezelf. De eerste de beste "druiloor" wiens huis van het gas is, die straks toch op hoge kosten zit en die nu op het idee komt voor zo’n belangenclub. Ik zou zeggen: laat de bevrijding maar op Texel beginnen. Daarmee bedoel ik: ik hoop dat onze vereniging na succes op Texel de vleugels naar de overkant uit zal slaan.”

Ruud: “We zijn niet alleen consumenten, maar ook producenten. Hoe meer leden we hebben, des te meer invloed. We willen niet alleen véél leden, maar ook hun intelligentie. Ik hoop dat we ook mensen aantrekken met verstand van zaken en goede ideeën. Met goede vragen en die input kunnen leveren. Zodat we onze kennis bundelen en daar allemaal ons voordeel mee doen. Zoals dat we een vuist kunnen maken tegen het afbouwen van de salderingsregeling, maar bijvoorbeeld ook druk zetten voor verbetering van het netwerk. Hoog nodig, nu dat steeds vaker overbelast raakt, met allerlei nadelige gevolgen. Ook voor de bezitters van zonnepanelen.”

“We willen bijeenkomsten houden voor de leden, hen informeren over de stand van zaken, etc. etc.” 

De notaris heeft de officiële oprichtingsakte voor de vereniging opgemaakt. En de vereniging beschikt over een website: www.D-E-D-B.nl. Op deze site informatie over de vereniging en men kan zich daar ook als lid inschrijven. Kosten het eerste jaar €15,-, daarna €10,- per jaar.