De Cocksdorp niet gelukkig met onverwachte start werk Postweg

Het leek een goed idee: de gemeente liet de werkzaamheden aan de Postweg (reconstructie tweede fase) vorige week een weekje eerder beginnen dan gepland om meer tijd te hebben voor de nutswerkzaamheden. Het pakte echter anders uit.

Ondernemers in De Cocksdorp zagen tot hun verrassing dat de Postweg al op woensdag 24 augustus werd afgesloten tussen de Slufterweg en de Oorsprongweg, terwijl op borden langs de Postweg 29 augustus was vermeld. Het leidde woensdagavond tot een spoedvergadering van Ondernemersvereniging De Cocksdorp en Eierland en een brief aan de gemeente. De ondernemers vonden het jammer dat ze onverwacht werden geconfronteerd met de afsluiting. Ze baalden daarvan omdat het seizoen nog gaande is, waardoor er nog veel gasten op de noordpunt van het eiland zijn. Ze zagen ook eigen ideeën voor een omleiding door de vervroegde afsluiting in het water vallen.

Volgens de gemeente was het aanvankelijk de bedoeling om vanaf maandag 22 augustus te werken met een minimale wegafsluiting van de Postweg met de aanwezigheid van verkeersregelaars om hinder zoveel mogelijk te voorkomen. Dat bleek te gevaarlijk waardoor volgens de gemeente stante pede werd besloten de weg helemaal af te sluiten. "Daarover is niet snel genoeg bericht." De gemeentelijke berichtgeving over de afsluiting volgde op donderdag en toen was in De Cocksdorp het kwaad al geschied.

De werkzaamheden aan de Postweg begonnen al bewust op 22 augustus in plaats van 29 augustus, omdat de nutswerkzaamheden ter plekke (kabels en leidingen voor gas, water en elektra) omvangrijker zijn dan gedacht. Bij de aannemer was ruimte om een week eerder te beginnen, waardoor de start van de werkzaamheden werd verschoven van 29 naar 22 augustus. Het is volgens de gemeente inderdaad niet ideaal dat het werk nu al start omdat het seizoen nog gaande is. Gehoopt wordt met de vervroeging een uitloop in het voorjaar van 2023 te voorkomen. De omleidingsroute wordt volgens de gemeente na overleg met de ondernemersvereniging later deze week aangepast.