Een dienst bij Jan en Paula met in het midden Margret en Gerhard Lieb,
Een dienst bij Jan en Paula met in het midden Margret en Gerhard Lieb, Foto: Jeroen van Hattum

Leden van evangelische kerk Stuttgart voelen zich thuis op Texel

Problemen met de gezondheid brachten Gerhard en Margret Lieb uit Stuttgart vijftig jaar geleden naar Texel. Het leidde tot een verbintenis die tot de dag van vandaag duurt. In hun kielzog kwamen veel Duitse families naar Texel.

Gerhard Lieb was destijds bakker en had een meelallergie. De schone lucht op Texel deed hem al vanaf de eerste dag goed. Tijdens die eerste vakantie in 1972 kwam de familie Lieb in contact met Jan en Paula Brouwer die destijds met een kraam op de Groeneplaats in Den Burg stonden. De familie was op zoek naar een boek van Corrie ten Boom, een Nederlandse evangeliste Ze vonden elkaar meteen in het geloof en het leidde tot een hechte verbintenis tussen de familie Lieb en Jan en Paula.


In 1973 kwamen Gerhard en Margret Lieb opnieuw naar Texel, nu ook met andere gezinnen van de evangelische kerk in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg waarvan Stuttgart de hoofdstad is. Ze hielden kerkdiensten bij Jan en Paula en de kinderen gingen naar het kinderuur dat Paula destijds bij paal 19 had. Het leidde tot een zeer trouw jaarlijks bezoek van de Duitse families aan Texel. Ze vormen op het eiland gezamenlijk een groep die drie keer in de week een dienst houdt bij Jan en Paula. Zij werken daar beiden aan mee en Paula heeft ook jarenlang de kinderen opgevangen tijdens de diensten. In de avonden zijn er gezamenlijke activiteiten voor de jeugd. 

Er zijn jaren geweest dat ze met gemiddeld honderd mensen op het eiland waren en momenteel zijn ze met circa zestig mensen. Volgens dochter Dorethé Lieb, zoon Johannes Lieb en zijn vrouw Almud zijn er inmiddels gezinnen uit Stuttgart en omgeving die al voor het 49ste of 48ste jaar op Texel zijn. 'Eerst gingen de kinderen mee en nu ook de kleinkinderen.' De meesten verblijven op Uterste Coogh (waar Gerhard en Margret een eigen bungalow hebben) en bij bungalowpark De Parel.


De groep heeft van oudsher banden met een christelijke bakkersbond in Duitsland waar Gerhard lid van is. Zij leveren jaarlijks deeg waarmee de groep op Texel stokbroodjes kan bakken. Dat werd dit jaar vervangen door een picknick vanwege het stookverbod. Gerhard en Margret Lieb vertelden van het weekend, waarin ze stil stonden bij het jubileum, blij te zijn dat ze vijftig jaar geleden Jan en Paula hebben ontmoet. Treffend was een korte discussie tijdens het interview over de vraag of ze op Texel op vakantie zijn of er thuis zijn en zich thuis voelen: het laatste was de uitkomst.