KlaasJan van der Vis: "Op mijn 16e wist ik wat ik in ieder geval niet wilde gaan doen, maar uiteindelijk is het toch even anders gelopen."
KlaasJan van der Vis: "Op mijn 16e wist ik wat ik in ieder geval niet wilde gaan doen, maar uiteindelijk is het toch even anders gelopen." Foto: Jeroen van Hattum

Mijn opa begon met een smederij

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben KlaasJan van der Vis, getrouwd met Monique Kalk en we hebben vanuit eerdere relaties Skeg, Noelle, Jorg en Kayne tot zover weten op te voeden. Ze hebben inmiddels allemaal het ouderlijk huis verlaten, maar in de vakanties en weekenden komen ze nog geregeld. Ook niet altijd alleen, dus het is vaak weer gezellig druk.


Wat voor werk doe je?

Dak- en installatiewerk.


Vroeger wedstrijden gesurft, nu is kiten in de plaats gekomen

Wat heb je met de installatie?

Mijn opa Van der Vis - door sommige klanten “Zwarte Seip’ genoemd (en niet omdat ie vieze handen had) - runde een smederij op de Brink in De Koog. Naast het beslaan van paarden, het repareren van karrewielen en het doen van laswerk, repareerde hij ook regenwater- en welwaterpompen en monteerde hij leidingen in woningen. Toen mijn vader zijn zaak overnam werd het een serieus Texels loodgietersbedrijf. Nadat in 1956 de waterleiding naar Texel was gekomen, heeft hij zich met een aantal werknemers en de gerenommeerde collega's volledig op het dak- en installatiewerk gericht. Door de hectiek die het vak met zich mee bracht wist ik op mijn 16e wat ik in ieder geval niet wilde gaan doen, maar uiteindelijk is het toch even anders gelopen en ben ik in het vak gerold.


Hoe is het om je eigen zoon op te leiden?

Ook de vierde generatie - mijn zoon Jorg - is inmiddels zeer enthousiast over de veelzijdigheid van het vak. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het grootste deel van het opleiden door Kenny de Smidt is gedaan, een van mijn trouwe werknemers die veel meer geduld heeft dan ik.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

We hebben twee honden, een grote tuin en kiten op zee is het mooiste wat er is. Blues, rock-'n-roll, de ”vriendencamperclub” en dat gecombineerd, ook erg leuk!


Wat heb je gehad met windsurfen?

Ja fantastische herinneringen. Ik heb toen ik jong was jaren in het wedstrijdcircuit meegedraaid. Daarna nog een paar jaar met Hermann Boks catamaran gezeild, ook weer wedstrijdjes overal in Nederland en ook over de grens. Nu is het kiten ervoor in de plaats gekomen, heerlijk recreatief en ontspannend. Regelmatig met mijn zonen Skeg en Jorg. Hier is natuurlijk alles vlakbij, dus binnen een kwartier ben je op het water.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Tsja, oorspronkelijk niet heel veel anders dan dorpelingen van het “vasteland”, maar er komt zo langzaamaan wel een groter deel stedelingen de boel opkopen die meteen verbouwen en nieuw sanitair erin willen. Goeie handel, dus dat is helemaal te gek, of toch niet...


Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is er niet direct één in het bijzonder, al is paal 33 wel een uitzondering. Die plek zit door de overgang tussen de Waddenzee en de Noordzee en de rode vuurtoren op de kop wel bovenin de lijst van mooie plekken op het eiland.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik zie hier in de Kogerstraat een buurman van verderop vaak als vrijwilliger met iemand in een rolstoel lopen. Je ziet dat hij ervan geniet en in de rolstoel iemand minstens zoveel. Een pluim voor hem en alle andere mantelzorgers en vrijwilligers die dat doen!


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Smaakloos en reukloos. Best lang ook en nog steeds niet helemaal zoals het voorheen was. Voor een aantal mensen uit mijn directe werkomgeving heeft het er best wel ingehakt. De eerste variant was voor mij persoonlijk geen gewoon griepje!


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ja voor alle ondernemers op dit eiland draait veel om toerisme. Maar zonder het toerisme was het niet zo veel allemaal hier denk ik. 


Wat doe je over vijf jaar? 

Ik ben christelijk en er is maar één die weet wat ik over vijf jaar aan het doen ben... of ook nog niet … Maar ik hoop ons team te mogen blijven versterken en dan iets meer vrije tijd te pakken.


Volgende 'Eiland Van...'?

Overbuurman Kees Verschoor.