Raoul Helleman (op inzet met Ramon Noorlander)  in de kweekruimte voor discusvissen. Liefhebbers uit heel Europa kopen vissen bij hem.
Raoul Helleman (op inzet met Ramon Noorlander) in de kweekruimte voor discusvissen. Liefhebbers uit heel Europa kopen vissen bij hem. Foto: Gerard Timmerman

Liefhebbers uit heel Europa naar Discus Texel

Liefst 65 kweekbakken, 5000 vissen en ruim 20.000 liter water omvat de kweekruimte voor discusvissen van Raoul Helleman. De hobby die hij sinds zijn tienerjaren heeft is uitgegroeid tot een professioneel bedrijf: Discus Texel. Op zaterdag 3 en zondag 4 september houdt hij open huis.


Discusvissen zijn rond en plat. De tropische vis uit het Amazongebied komt voor in de meest bijzondere kleuren en patronen en geldt onder de liefhebbers als de mooiste aquariumvis ter wereld. “Als twaalfjarig kind had ik al vissen thuis en als het in je bloed zit gaat het er nooit meer uit. Discusvissen zijn mijn passie, andere mensen geef ik graag de mogelijkheid ook mooie vissen te houden.” 

Toen Raoul startte met het kweken van deze vis werd dat meteen goed ontvangen door liefhebbers uit heel Nederland. Ook op sociale media groeide Discus Texel snel. Nadat hij in 2020 zijn website (www.discustexel.nl) lanceerde groeide zijn bereik verder. Menig liefhebber uit onder meer België en Duitsland komt bij hem langs. Het duurt een jaar of twee voordat discusvissen volwassen zijn, maar door deze grote aantallen belangstellenden hebben de meeste vissen vóór die tijd hun weg wel gevonden.

Het kweekproces van discusvissen luistert nauw. In de loop der jaren heeft Raoul een schat aan kennis opgebouwd om discusvissen van hoge kwaliteit te kweken. “Ik heb veel geleerd van de Duitse kweker Marcus Stöcker, met name over het kweken van jonge visjes en een nieuw soort." Ook Ramon Noorlander is inmiddels niet meer weg te denken bij de kwekerij. Raoul: “Sinds het voorjaar van 2022 werk ik samen met Ramon, geboren en getogen op Texel. Hij heeft net als ik altijd al liefde gehad voor aquariumvissen. Zoals ik voor discusvissen, heeft Ramon net zoveel liefde voor L-nummers. Discus Texel verkoopt ook deze kleinere vissen, die je onderin vrijwel elk aquarium de bodem ziet “schooneten”.

De indrukwekkende kweekruimte van Discus Texel hebben Raoul en Ramon samen gebouwd, met soms werk tot diep in de nacht om alle systemen te perfectioneren. Het complexe watersysteem wordt aangedreven door een ingenieuze installatie van pompen, verwarmingselementen en filters. Op die manier blijft het water continu op dezelfde temperatuur en vrij van allerlei afvalstoffen en voldoet aan de hoge omgevingseisen die nodig zijn om discusvissen goed te laten gedijen. Raoul behoort in Europa tot de drie grootste en meest gespecialiseerde kwekers van discusvissen. Bij aankomst van de krant neemt hij net afscheid van twee Belgische hobbyisten. "Ze weten dat ik hier zit en kwamen even kijken. Het is toch fantastisch dat mensen een uur of vier, vijf in de auto zitten om bij mij om vissen te komen.” Zo melden zich liefhebbers van allerlei nationaliteiten bij hem, uit Italië, Frankrijk en noem maar op. "Discusvissen zijn best kostbaar, vaak halen ze die liever persoonlijk op.” Indien gewenst verstuurt Raoul de vissen ook in speciale pakketten waarin de vissen de reis goed kunnen doorstaan. Om te zorgen dat zijn klanten er lang plezier aan beleven, verstrekt hij bovendien veel tips en desgewenst ook medicijnen.

Tijdens de open dag op 3 en 4 september verwacht Raoul een kleine 5000 vissen te kunnen laten zien, zowel minuscuul kleine vissen als volwassen vissen (doorsnee 17 tot 26 centimeter), in allerlei kleuren en patronen. Hij nodigt iedereen uit om zijn kweekruimte te bezoeken en zijn discusvissen (die ook te koop zijn) te bezichtigen. Iedereen is welkom op 3 en 4 september op De Vang 9 in Oudeschild. Meer informatie op www.discustexel.nl.