Vogelgriep zet door


De vogelgriep heerst nog altijd op Texel. Eerder werd bekend dat naast de grote sterns ook bijvoorbeeld dode jan van genten aanspoelen, maar er zijn veel meer soorten die te maken hebben met de besmettelijke ziekte.

"Ganzen op Texel hebben ook te lijden onder vogelgriep. In de afgelopen winter zijn er diverse zieke en dode rot- en brandganzen gevonden over het hele eiland. Enkele vogels zijn voor testen ingestuurd en positief bevonden. Ten tijde van de grote uitbraak dit voorjaar zijn diverse andere soorten, waaronder grauwe ganzen geraakt, en nog steeds zie ik hier en daar nog duidelijk griep-verdachte vogels zitten. Momenteel worden vooral meeuwen getroffen, en dan vooral op het strand benoorden De Koog (en op Vlieland), nog niet in de grote meeuwen kolonies in de Texelse duinen." Marc Plomp van het vogelinformatiecentrum geeft aan dat er al veel meer soorten worden onderzocht. Zo weet hij dat er een havik is ingestuurd, die ook vogelgriep had. "Elders in Nederland is bekend dat ook bruine kiekendieven ziek worden na het eten van verzwakte prooien, het zet door." 

Positief nieuws: Mardik Leopold zegt dat de ziekte onder grote sterns zo goed ais uitgedoofd is. "80 procent is dood of vertrokken, de overige 20 procent heeft de ziekte zelf overwonnen en is nu immuun. Er is een late vestiging geweest van broedende grote sterns op de PH Zanddijk en die hebben samen zo'n 300 uitgevlogen jongen geproduceerd." Zie ook pagina 7.