Reconstructie tweede deel van Postweg in Eierland aantocht

De werkzaamheden aan de Postweg gaan komende week weer van start. De komende maanden wordt het gedeelte tussen de Slufterweg en de kruising van de Postweg. Molenlaan en Vuurtorenweg bij De Cocksdorp gereconstrueerd.

De werkzaamheden gaan van start met de afsluiting van het gedeelte van de Postweg tussen de Slufterweg en de Hollandseweg. Daar zijn eerst werkzaamheden van nutsbedrijven en aansluitend de reconstructie van de weg. Verkeer wordt omgeleid aan de hand van bebording. Voor aanwonenden blijft de woning of bedrijf bereikbaar. Verkeer van en naar de boot dient volgens de gemeente rekening te houden met tien minuten extra rijtijd. 


Net als de Nieuwlanderweg en het eerste deel van de Postweg (beiden al gereconstrueerd) moeten het resterende deel van de Postweg de kruisingen verkeersveiliger worden door de aanleg van een middenberm en wordt het fietspad waar mogelijk breder en geheel vernieuwd. Op de kruising van de Postweg met de Molenlaan en de Vuurtorenweg komt een rotonde om de verkeerssituatie voor fietsers duidelijker te maken. Daarnaast wordt het fietspad dat de Roggeslootweg kruist iets verlegd zodat gevaarlijke situaties met afslaande auto’s naar De Krim moeten worden voorkomen. Het stukje Postweg tussen de Hollandseweg en de nieuw aan te leggen rotonde bij De Cocksdorp wordt - volgens de website opwegnaarnoord.nl - enkel voorzien van een nieuwe toplaag. Onderzoek heeft volgens de gemeente uitgewezen dat dit stuk Postweg verder nog in goede staat is.


Om de aanleg van de rotonde bij de toegang tot De Cocksdorp mogelijk te maken, vindt er een grondruil plaats. De gemeente heeft voor de aanleg van de rotonde ter plekke een stukje grond nodig van Staatsbosbeheer, maar die grond is onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (tot 2013 de Ecologische Hoofdstructuur) en die grond mag niet zomaar bij de reconstructie van de weg worden betrokken. Dat mag wel als de grond wordt gecompenseerd. De gemeente koopt daarvoor van het hoogheemraadschap een stuk grond van circa 3.135 vierkante meter in de Cerespolder. Die grond wordt geruild met de grond van Staatsbosbeheer nabij De Cocksdorp en daarna wordt de grond in de Cerespolder door de provincie aangewezen als nieuw onderdeel van Natuurnetwerk Nederland. De grond van SBB bij De Cocksdorp kan vervolgens worden ontgrensd en gebruikt worden voor de aanleg van de rotonde. Volgens het college heeft de provincie Noord-Holland hiervoor reeds akkoord gegeven. De reconstructie van het tweede deel van de Postweg duurt naar verwachting tot in het voorjaar van 2023.