IJsboerin Ans houdt moed: Er is nog hoop!

"'t Is een schande!", roept een man naar de naburige stolpboerderij. De boze passant is één van de vele sympathisanten van IJsboerin Ans. “Er is nog hoop!”, gaat zij niet bij de pakken neerzitten nu de rechter in haar nadeel heeft beslist. 


In feite deed de rechtbank twee uitspraken. Eentje over het verzoek tot handhaving van de buren. De gemeente zag geen aanleiding tot handhaving en wees dit verzoek af, waarna de buren bezwaar aantekenden. De rechtbank oordeelde dat dit beroep gegrond is, zodat het college van b en w een nieuw besluit moet nemen over het verzoek tot handhaving.

Tweede uitspraak ging over het bezwaar tegen het besluit van b en w om de standplaatsvergunning te verlenen aan IJsboerin Ans. De rechtbank vindt ook dit beroep gegrond. Binnen acht weken moet de gemeente een nieuw besluit nemen over dit bezwaar. De rechtbank heeft de standplaatsvergunning zelf in stand gelaten en dus niet vernietigd zoals in meerdere media stond. Basis van dit misverstand is een foutief persbericht, verstuurd door de rechtbank zelf. Om uitvoering te geven aan de uitspraak van de rechter laat de gemeente, mogelijk deze week al, aanvullend onderzoek uitvoeren naar de algemene (verkeers)veiligheid ter plaatse. De gemeente verwacht hiermee tegemoet te komen aan de door de rechtbank geconstateerde strijdigheden met het bestemmingsplan, deze zijn volgens de gemeente deels al weggenomen door het Tweede Reparatieplan, dat in werking is getreden. Het standpunt van de rechtbank dat de standplaats een horecabedrijf is, deelt het college van b en w niet. Maar dat alleen biedt waarschijnlijk onvoldoende basis voor een succesvol hoger beroep. De gemeente denkt dit gebrek te kunnen repareren, zodat Ans haar standplaatsvergunning kan behouden. Ans kan vooralsnog blijven staan, wel moet de gemeente binnen acht weken een nieuw besluit nemen over de bezwaren. Ans, de bekendste ijsboerin van Nederland, geniet brede steun. Tot dusver tekenden 3.500 mensen de petitie om haar te laten staan. "Ik hoop tot volgend jaar", groet een klant.