Marloes Roeper met de fietskar plus ezel waarmee ze de komende weken door de Texelse natuur trekt.
Marloes Roeper met de fietskar plus ezel waarmee ze de komende weken door de Texelse natuur trekt. Foto: Jeroen van Hattum

Met schildersezel op fietskar de natuur in

De komende weken is ze op diverse plekken op Texel aan het werk; Marloes Roeper uit Oudeschild gaat voor een eigen project op pad met een schildersezel op een fietskar om in de natuur schilderijen en tekeningen te maken.

Het is een project waarvoor de Texelse – in 2021 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht – zich liet inspireren door kunstenaar Piet Mondriaan. Hij ging in zijn jonge jaren op een gegeven moment met een schildersezel op een zelfgemaakte fietskar op pad in de natuur om schilderijen te maken. Marloes kwam op het idee iets soortgelijks te doen toen ze in het Mondriaanhuis in Amersfoort was.


Haar project is tweeledig; ten eerste wil ze bijzondere plekken in de natuur op het witte doek vereeuwigen en ten tweede is het een mooie afwisseling van haar werkzaamheden van de afgelopen negen maanden. Die bracht ze door in het Depot van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, nadat ze een jaar geleden bij haar afstuderen in Utrecht de Lakeside Collection Award van Lakeside Capital Partners had gewonnen. Dat bedrijf (een investeringsgroep) heeft een bedrijfscollectie in het Depot van Boijmans Van Beuningen. 


De Texelse kwam vorig jaar als beste uit de bus in een gezelschap van 26 getalenteerde kunstenaars die voor de prijs waren geselecteerd. Het leverde haar een tijdelijke eigen atelierruimte op in het Depot Boijmans Van Beuningen waar ze de afgelopen negen maanden hard aan het werk was. Een deel daarvan is te zien in het compartiment van de Lakeside Collectie in het Depot Boijmans Van Beuningen. “Prachtig om mee te mogen maken, maar ik heb negen maanden veel binnen in het atelier gewerkt en ik ben ook graag buiten aan het werk.” Een vastomlijnd plan voor de komende weken heeft ze niet; het is een kwestie van op pad gaan en zien wat ze tegenkomt. De aandacht gaat wel uit naar de natuur waarbij ze graag zaken wil uitlichten ‘die anders over het hoofd worden gezien’. 


Ze heeft onder meer een bijzondere – en grotendeels aan het oog onttrokken – poel in de omgeving van de Georgische Begraafplaats op haar wensenlijst staan. Het worden volgens Marloes - dochter van Willem en Riny Roeper uit Oudeschild - naar verwachting voornamelijk schetsen die ze de komende weken tijdens haar tocht over het eiland gaat maken. Bedoeling is de schetsen later nader uit te werken. "Normaal gesproken werk ik binnen in een atelier aan grote doeken die ik baseer op foto's uit mijn eigen archief en gevonden materiaal. Dit wordt de eerste keer dat ik op deze manier plein-air ga schilderen."


Op 17 en 18 september staat er een open atelier gepland in haar werkruimte aan de Stoompoort (een onderkomen van Gerrit Sman en Caroline Serton) waar ze een inkijkje wil geven in het proces waar ze op dat moment inzit. “Het werk zal niet af zijn, maar ik wil dan wel laten zien waar ik sta en waar naartoe ik op weg ben.” Als het project op Texel voltooid is, gaat Marloes terug naar Utrecht. Ze is momenteel ook bezig met een expositie die vanaf 29 september te zien is bij de bloedbank van Sanquin in Amsterdam. Ze werkt met de materialen van schilder en dorpsgenoot Gerd Jan Roos die twee jaar geleden overleed. De familie doneerde zijn materialen aan Marloes zodat ze in gebruik zouden blijven. "Het is bijzonder om daarmee te werken."