Kapster Isabelle de Ridder knipt deze week voor het laatst.
Kapster Isabelle de Ridder knipt deze week voor het laatst. Foto: Gerard Timmerman

Carrièreswitch Isabelle

Al dertig jaar brengt kapster Isabelle de Ridder het haar van menig Texelaar en vakantieganger in model. Nu vindt ze het mooi geweest. Per 1 september gaat ze aan de slag als keuken-assistent in verzorgingshuis de Gollards.

De keus om in de keuken te gaan werken komt niet uit de lucht vallen. “Op de middelbare school heb ik lang getwijfeld of ik kok of kapster zou worden. Ik heb meerdere beroepstesten gedaan. Daar kwam uit: kapster of kok. Op mijn veertiende kwam ik via een stage terecht bij Salon Henri in de Weverstraat. Ik vond het leuk, vooral de creativiteit die ik er in kwijt kon. Het gaf voor mij de doorslag om als kapster aan de slag te gaan.”


Na school ging Isabelle op haar zestiende als kapster aan het werk. “Ik was toen een héél verlegen meisje. Ik durfde mensen amper te vragen of ze een kopje koffie wilden. “Je moet wel praten hoor”, zei Henk Prins toen. Ik heb best veel stappen moeten zetten om mijn verlegenheid kwijt te raken.”

Tranen

Van verlegenheid is al lang geen sprake meer. “In dit vak hoort een praatje er bij. Veel mensen knip ik al zó lang. Texelaars, maar ook mensen overal vandaan. Klanten uit Bilthoven bijvoorbeeld. Die knipte ik bij Salon Henri en nu nog steeds. Dan bouw je wat op met elkaar. Vaak hele leuke gesprekken, over van alles. Maar soms ook verdrietig en heftig. Bijvoorbeeld na een overlijden. Dan vloeien er wel eens tranen in de stoel.”

Praten en gelijktijdig knippen, föhnen, blonderen en noem maar op. “Vroeger veel permanenten en watergolven. Dat gebeurt steeds minder. Ik heb nog één klant bij wie ik een watergolf zet.”

Een jaar of acht werkte ze bij Salon Henri, waarna ze de overstap maakte naar Kapsalon Qnipp, waar ze deze week voor het laatst werkt. Isabelle zag in die tijd veel trends komen en voorbij gaan. “Ik ben er automatisch in meegegaan. Af en toe een cursus en ik hou de vakbladen goed bij. Of het nu vrouwen, mannen of kinderen zijn, ieder kapsel is anders en vraagt een eigen aanpak en stijl. Bij de één heb je meer gevoel dan bij de anders. Ook veel jongens zijn tegenwoordig best ijdel en gaan heel zorgvuldig met hun haar om.”

Persoonlijkheid

Haar vakbekwaamheid en persoonlijkheid maken dat ze veel vaste klanten heeft, ook die hun haar door geen ander willen laten knippen. 

“Ik heb het altijd een heel leuk vak gevonden en wil al mijn klanten bedanken voor al die jaren dat ze bij mij in de stoel kwamen. Ik heb er veel plezier aan beleefd. Het afscheid zal soms best heftig zijn.”

Nu toch de overstap naar een ander beroep. “Ik loop al een paar jaar met de gedachte iets anders te gaan doen. Dertig jaar vond ik een mooi moment om die stap te nemen. Op mijn zestiende koos ik er voor om kapster te worden, nu wil ik alsnog de keuken in. Het is iets heel anders en werken met ouderen lijkt me ontzettend leuk. De verhalen die ze vertellen, ik heb er altijd een zwak voor gehad."

"Ik ga 's morgens het ontbijt rondbrengen bij de bewoners en ga ook allerlei voorkomende werkzaamheden doen. Ik heb ontzettend veel zin in mijn nieuwe baan.”