Op de Optiek Experience kan men zelfs verrekijkers en telescopen uitproberen.
Op de Optiek Experience kan men zelfs verrekijkers en telescopen uitproberen. Foto: Vogelinformatiecentrum

Verrekijkers en telescopen tijdens evenement in De Cocksdorp

In De Cocksdorp vindt zaterdag en zondag een nieuwe evenement plaats: een Optiek Experience. Tijdens het door Het Vogelinformatiecentrum - in samenwerking met Texels Goud en Casa di Gio’s georganiseerde festijn kan de bezoeker kennismaken met diverse merken verrekijkers en telescopen. De catering wordt georganiseerd door de organisatiepartners. Ook de Texelse Bierbrouwerij is aanwezig. Voor kinderen is er het nodige te doen. 

Het idee achter de Optiek Experience is om iedereen op een laagdrempelige manier eens kennis te laten maken van de kracht van een goede verrekijker of telescoop. "Tijdens de Optiek Experience kan je van alle goede merken diverse modellen verrekijkers of telescopen zelf uitproberen. Hiermee willen we de mensen laten ervaren dat verrekijkers niet alleen voor ervaren vogelaars zijn. Ook als je lekker de hond aan het uitlaten bent of een mooie wandeling over het strand wil maken is een verrekijker echt een meerwaarde. Je beleeft het landschap en de natuur veel intenser met een verrekijker bij je. Van diverse merken staan er vertegenwoordigers die alles over optiek kunnen vertellen. Je kan alle modellen echt zelf in de praktijk testen. Natuurlijk is het Vogelinformatiecentrum dat hele weekend open en ook aanwezig op het Waterplein. De Optiek Experience is niet alleen voor mensen die kennis willen maken met optiek, maar er wordt dat hele weekend ook service gegeven aan mensen met een verrekijker of telescoop. Je kan er terecht voor een gratis service en schoonmaken van je verrekijker", schrijft Marc Plomp.


Tijdens de Optiek Experience zijn er medewerkers en vrijwilligers van het Vogelinformatiecentrum aanwezig om geïnteresseerden mee te nemen naar de Waddendijk. Natuurlijk heb je vanaf het Waterplein in De Cocksdorp prachtig uitzicht over natuurgebied De Roggesloot, maar op het Wad en vanaf de nieuwe pier bij het Haventje van Sil is altijd nog meer te zien, en zeker met een goede verrekijker. Daarom zijn er beide dagen geregeld excursies naar het haventje. Verrekijkers zijn dan te leen en de korte excursies zijn gratis.


Voor de kinderen wordt ook voor vermaak gezorgd. Zo is de waterspeelplaats op het Waterplein in werking en zal er een draaimolen/octopus draaien. Ook is er een kraam waar kinderen nestkasten kunnen schilderen voor een goed vogeldoel. En er kunnen kleurplaten geschilderd of gekleurd worden.


De Optiek Experience wordt in samenwerking met Texels Goud en Casa di Gio’s georganiseerd. Texels Goud van de familie Klip is sinds korte tijd actief in De Kikkertstraat en gaat dit najaar bouwen op de open plek waar restaurant Bij Joost gestaan heeft. Totdat de nieuwe uitspanning gereed is (voorjaar/zomer 2023) zal Texels Goud actief zijn met een eigen foodtruck waar je een goede kop koffie/thee fris of bier en lekkere Texelse snacks kunt krijgen. Met een heerlijk terras aan het Waterplein kan je hier heerlijk genieten.

Casa di Gio’s van Jan en Karel van Dee wordt de nieuwe naam van de Pizzeria in de Kikkertstraat. Tijdens de Optiek Experience komt er een foodtruck met Pizza, zodat er alvast een voorproefje is.


Het evenement begint beide dagen om 10:00 uur. De korte excursies gaan van start vanaf het Waterplein en vinden plaats bij voldoende belangstelling en beschikbaarheid van een gids.