Afbeelding
Foto: Jan Bloem

De kant langs

Stille kracht


We wonen op een eiland met een hoge organisatiedrift. Er gaat, vooral in de zomer, geen weekend voorbij of er is wel ergens een festival. Afgelopen weekend zelfs meerdere. De MAB pakte groots uit bij het 75-jarig jubileum. En in Oosterend werd in de Muzieknis de dertigste editie van Strenderpop uitbundig gevierd. Ook waren er de nodige andere activiteiten, zoals de crossloop, waarover in deze krant de verslagen zijn terug te lezen. En nieuwe evenementen dienen zich alweer aan. 


Elke festival trekt z'n eigen publiek. Liefhebbers van de autocross troffen elkaar op de dijk en wie van bandjes houdt schaarde zich rond de muzieknis. Bij elk evenement ook veel mensen op de been die het allemaal mogelijk maken. Vrijwillig en "voor de kat z'n viool". Ze helpen uit betrokkenheid, omdat ze er bij gevraagd zijn of wat dan ook. 


Zo'n trouw legioen heb je ook bij Strenderpop. Vorige week poseerden de mannen van STOP trots bij het fraaie bord aan de Achtertune. Op de foto van dit bijzondere gezelschap ontbrak Wout Legierse. Deze markante Oosterender is zo iemand die je niet hoeft te vragen om een handje te helpen, hij is er gewoon. Nadat hij in de aanloop het festivalterrein al zorgvuldig heeft geïnspecteerd, meldt hij zich elke zondag na Strenderpop. Als de feestende meute nog z'n roes ligt uit te slapen, is Wout 's morgens vroeg van de partij. 


Wout is de man die gaat over de bierdoppen. Met z'n ingenieuze grijper raapt hij doppen en andere rommeltjes die de avond ervoor zijn achtergebleven en in het gras gekneterd. Dat zijn er nogal wat. Want er wordt daar op zaterdag best wat naar binnen geklokt. Normaal hebben ze wel genoeg aan de 240 kratten die Biem had besteld. Dit jaar bleken dat er, ook tot verrassing van de organisatie, 280, vier pallets van 70 kratten. Maar goed ook, het voorkwam een voortijdige drooglegging.  


Extra werk dus voor Wout. Systematisch, geduldig en geconcentreerd verzamelt hij de doppen. Een berenklus. Daarom neemt hij tussendoor even pauze, eet thuis een boterhammetje en raapt daarna weer energiek verder. 


Dat de organisatie het terrein elk jaar na afloop weer spik en span kan opleveren is met name de verdienste van Wout. "Het is dankzij Wout weer zo schoon als een glaassie", geeft Willem Witte de supervrijwilliger een dik verdiende pluim. Daar blijft het niet bij. De organisatie zette Wout zondag in het zonnetje. Ze verrasten hun stille kracht met een geel T-shirt, in de kleuren van STOP en met een mooie foto er op. Ere wie ere toekomt. 


Daarmee zit het reinigingswerk voor Wout er nog niet op. Maandagmorgen was hij alweer vroeg paraat om de mensen van Gemeentewerken te assisteren bij het ophalen van de afvalcontainers. Daarbij laat Wout niets aan het toeval over. Om te voorkomen dat dorpsgenoten de verkeerde bak aan de weg zetten, gaat hij vooraf al rond om mensen te vertellen welke kleur container deze week aan de beurt is. 


Gerard