De schaaktafel wordt duidelijk niet alleen gebruikt om te schaken.
De schaaktafel wordt duidelijk niet alleen gebruikt om te schaken. Foto: Jan Willem Duizer

Vandalisme verdrijft schaaktafel uit het park

De schaaktafel die in september 2021 werd onthuld bij de opening van het park in Den Burg gaat alweer weg. Reden? Aanhoudend vandalisme. Jan Willem Duizer - één van de initiatiefnemers - schrijft: "In minder dan een jaar tijd hebben we gezien dat de tafel zeer intensief werd gebruikt, uiteraard lang niet altijd om aan te schaken, maar wel voor onderlinge ontmoeting, gesprek, koffie, lunch etc. Soms ook om aan te schaken of andere spellen te spelen. 


Aanstaande woensdag tijdens de zomermarkt zullen Jaap Dros en ik er een heuse schaak-demonstratie op verzorgen. Echter, in diezelfde periode is de tafel al twee keer ‘beschadigd’ op een manier die niet door normaal gebruik te verklaren is. Ook is er herhaaldelijk sprake van vervuiling op en rond de tafel. Van beide vormen van vandalisme kunnen wij als schakers niet winnen, hoe slim we ook zijn."


Het besluit om de tafel nu weg te halen is genomen door schaakclub En Passant en het Texelfonds die de tafel realiseerden. De tafel zal in het najaar worden opgeknapt en daarna worden verplaatst naar Brakestein.