Peter Broekman: "Er moeten ook mensen zijn om de werkzaamheden die nodig zijn op te kunnen vangen."
Peter Broekman: "Er moeten ook mensen zijn om de werkzaamheden die nodig zijn op te kunnen vangen." Foto: Jeroen van Hattum

Jeugd op Texel heeft de toekomst

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Peter Broekman, geboren op de Hoofdweg 116. Ik ben de jongste van de vijf van Leendert Broekman en Corrie Kuiper. Ik ben getrouwd met Debby Wiertz en we hebben samen drie kinderen Lea (20 jaar), Hendrik en Janke (bijna 18 jaar). Tijdens mijn opleiding als meubelmaker heb ik stage gelopen en heb daarna op mijn 20ste jaar de stap genomen om zelfstandig ondernemer te worden. Tot vorig jaar heb ik dit altijd zoveel mogelijk alleen gedaan en vanaf vorig jaar september heb ik mijn zoon erbij in opleiding.



Wat voor werk doe je?

Onze werkzaamheden zijn interieur en op maat meubels maken. We werken in opdracht voor de klanten die hun wensen kenbaar maken en wij verwezenlijken dan het gewenste product. We streven er naar om hiervan een mooi eindresultaat te maken.

Wij zijn vrij vaak de hekkensluiters in een lange procedure



Wat heb je met de bouw?

De bouw is een eerste start en wij komen meestal aan het eind dus zijn wij de hekkensluiters voor de meeste mensen, zodat we een lange proces kunnen afsluiten met een mooi eindresultaat. Dat geldt voor alle bouwfases



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Op pad met mijn camper is een van de favorieten, maar ook lekker wandelen waar we op dat moment ook zijn.



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Een gastvrije bevolking die heel veel over heeft voor onze toerist. Maar laten we allemaal ook onszelf blijven en dingen doen zoals we het al jaren doen.



Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

Teveel om op te noemen. Voor de een is dat de natuur, voor de ander het toerisme. Het is te divers om het specifiek te benoemen. Om uit eigen naam te spreken: laat nu niet veel meer veranderen op het eiland.



Wat zou er op Texel anders mogen?

 Voor huisvesting voor de jeugd is er weinig toekomst en de jeugd heeft de toekomst. Al heb je nog zo’n mooi eiland; er moeten ook mensen zijn om de werkzaamheden die nodig zijn op te kunnen vangen.



Wat is je favoriete plek op Texel?

In mijn vrije tijd loop ik graag in de duinen om en bij Den Hoorn samen met onze hond en mijn vrouw. Dat is een van mijn favorietste plekjes.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Er zijn zoveel mensen die Texel een goed en groot hart toedragen, dus bij deze hulde aan al deze mensen.



Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Onze bedrijf heeft er niet zoveel schade van gehad, wij konden vrij normaal doorwerken. De privé-situatie was spannender met drie pubers.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het is een onderdeel van onze samenleving, maar het moet niet de overhand gaan krijgen.



Wat doe je over vijf jaar? 

Niemand heeft de handleiding van zijn of haar leven gekregen. Je kan het nu verzinnen, maar het is over vijf jaar toch weer anders verlopen



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik heb Klaas Jan van der Vis zowel als vriend als zakelijk collega bereid gevonden om de volgende 'Eiland Van...' in te vullen. Hij heeft net als ik ook zijn zoon in opleiding.