Dertig maanden cel misbruik kinderen


Een voormalige huisvriend die zich tussen eind 2019 en eind 2021 vergreep aan twee jonge kinderen in een Texels gezin heeft vandaag van de rechtbank in Haarlem een gevangenisstraf van 30 maanden gekregen.

Daarvan zijn twaalf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Zodra de proeftijd ingaat, moet de man zich verplicht laten behandelen voor twee jaar (of korter als dat kan volgens het oordeel van de reclassering).

De rechter veroordeelde de man verder tot het betalen van €12.500,- aan schadevergoeding en hij krijgt tijdens zijn proeftijd een locatieverbod voor de plaats waar het Texels gezin woont. Hij mag tijdens zijn proeftijd met hen ook geen contact opnemen. De benadeelde partij had om een eilandverbod gevraagd, maar dat zou volgens de rechter een ‘te ver strekkende inperking’ van de bewegingsvrijheid van de man zijn.

De rechter stelde dat de man op zeer ernstige wijze de jonge slachtoffers heeft geschonden en dat hij op grove wijze misbruik heeft gemaakt van hun kwetsbare posities. Daar kon volgens de rechter alleen een langdurige gevangenisstraf als passende straf voor worden aangemerkt. De opgelegde straf is conform de strafeis die de officier van justitie eerder had gedaan bij de behandeling van de zaak in de rechtbank. 

De rechter hield rekening met een psychologisch rapport dat over de man is opgesteld. Daar kwam uit naar voren dat hij een stoornis in het autismespectrum heeft, een pedofiele stoornis en een stoornis in het gebruik van alcohol.