Oud-voorzitters van de MAB Club Texel vertellen over hun bestuursjaren bij  de club.
Oud-voorzitters van de MAB Club Texel vertellen over hun bestuursjaren bij de club. Foto: Gerard Timmerman

Terugblik op historie MAB Club

MAB Club Texel viert het 75-jarig jubileum. Met 550 leden bijna de grootste vereniging van Texel. Met vijf secties: auto- en motorcross, kart, trial en puzzelritten. Veel clubliefde, enthousiasme en een kleurrijk verleden. Oud-voorzitters vertellen er over.

“Cor de Wit was de motorclub en de motorclub was Cor de Wit.” Dat zeiden ze bij de MAB (Motor-, Auto- en Bromfietsclub) Texel, waarvan de ondernemer van pakweg 1960 tot 1975 voorzitter was. “Ik denk dat als ik toen niet gestopt was, dat ik nog voorzitter zou zijn”, grijnst de nu 90-jarige. Hij nam destijds het stokje over van C.P. Moojen.

“Niek Dros was penningmeester. Na het tellen van de kas zei de controleur eens: “De kas klopt niet.” Niek zei: “Oh, zit er teveul in?” Nee, er was een tekort. Niek pakte zijn portemonnee en legde het ontbrekende geld ter plekke op tafel. “Nou zit het weer goed.”

Andere tijden

Andere tijden, zeker bij de MAB. “We hielden voor de motorrijders toen betrouwbaarheidsritten. Wat je nu enduro zou noemen. Eén keer per jaar hielden we een rit over heel Texel, die meetelde voor het kampioenschap. Over onverharde paden door het bos, duinen en strand. Maarten Mantje, toen hoofd van Staatsbosbeheer, was daar mijn contactpersoon. Hij had altijd wat. Een keer zegt hij: “Er is weer zóveel stuk gereden.” “Wat dan?”, vroeg ik. Hij: “Wegen en paden, helemaal omgewoeld.” Ik zeg: “Wacht even, als jullie met de bomenkap door de paadjes gaan, dan kan er daarna echt helemáál niks meer door.”

Henk Gieze: “Toen Cor aankondigde te stoppen als bestuurder, brak er binnen de club een kleine paniek uit. “Oebele Jan (Agter) zei dat de club zou omvallen. Toen stapte er een heel clubje kameraden in het bestuur en ging het weer verder.” Agter nam in 1975 het stokje over.

Gieze werd in 1978 voorzitter. “Motorcrossen stond nog in de kinderschoenen. We reden bij de duinen, op het landje van Flens. Niek Dros gebruikte het als opslag. Als we het knap hielden, mochten we er blijven. Toen buren klaagden over verstoring van de zondagsrust, verkasten we naar Oudeschild. Waar nu de jachthaven is had je toen zo’n kleibult. Daar hebben we jaren gereden.”

De eerste autocross werd gehouden in 1960. In Waalenburg. Nu natuurgebied, maar destijds toneel van de eerste autocross op het eiland. 2000 toeschouwers zagen hoe 25 coureurs rondreden in volgens de Texelse Courant “de wonderbaarlijkste vehikels.” Er werd fel gestreden om het prijzengeld van liefst 24.000 gulden.

De MAB Club Texel is al 75 jaar gestoeld op enthousiasme, clubliefde en vrijwilligerswerk

Het was het begin van een lange traditie, eentje die meerdere keren is verhuisd. De tweede editie was in 1964 in Spang, ter gelegenheid van de Texelse stadsfeesten. Coureurs schuwden de confrontatie niet. Voor rijders die een rivaal “over de kop” wisten te krijgen of “in de sloot drukten”, waren extra punten te verdienen. Buitelingen, glibberpartijen en snoekduiken bleven niet uit.

Onder de vleugels van de MAB-club verhuisde de autocross in 1965 naar een weiland aan de Genteweg bij Oosterend. Er kwamen liefst 5000 toeschouwers, zóveel dat al snel twee crossen werden gehouden. Het spektakel groeide uit tot een jaarlijkse traditie.

Rijbewijs

De veiligheidsregels waren in de beginjaren marginaal. Henk: “We reden in een gewone auto met een houten paal om het dak te ondersteunen. Als je tijdens de cross tot stilstand kwam, dan stapte je uit en rende over de baan naar een veilig heenkomen.” Anne de Vries heeft een bijzondere anekdote over de autocross. “Je mocht alleen rijden als je een geldig rijbewijs kon tonen. Er deed eens een politieagent mee. Maar die had zijn rijbewijs vergeten. “Dan doe je niet mee.” Dat nam de agent me niet in dank af. De volgende dag moest ik me op het bureau melden. “Wat flik je me nou?”

Henk werd als voorzitter opgevolgd door Peter Daalder. “Er was altijd werk aan de winkel. Bij de motorcrossbaan in Eierland maakten we een verhard pad. Autocrossen was toen nog een volledig Texelse aangelegenheid. We hadden een keer 200 Texelse inschrijvers. In het begin reden er nog van die grote Amerikaanse 8-cilinders rond. En ook rodeo’s, junioren, stockcars. Formule 2, kevers en de caravanrace.”

Peter werd in 1985 als voorzitter opgevolgd door Anne de Vries. “Er was toen veel animo voor motorcross. Op een gegeven moment verdween de kleibult uit Oudeschild en konden de motorrijders daar niet meer crossen. Toen zochten ze een alternatief in de natuur. Dat gaf gedonder. Het was het zetje voor de gemeente om mee te werken aan een nieuwe crossbaan.”

Het oog viel op een stuk land in Eierland, tegen het vliegveld aan, dat eigendom van de NV Luchtvaartterrein was.

Motorcross

Peter: “De loonwerker had een grote partij grond over, waarmee we hoge bulten konden maken.” Anne: “Mede dankzij de permanente baan steeg de animo voor het motorcrossen.”

Onder voorzitterschap van Henri van Maldegem, van 1991 tot 2001, is veel energie gestoken om de autocrossbaan van Oosterend naar Eierland te verhuizen. Jan Nico van der Ploeg, voorzitter van 2001 tot en met 2003: “Oosterend werd stiltegebied, dus we kwamen daar met het geluid in de problemen. En de eisen voor veiligheid gingen steeds verder omhoog. De baan moest een dag van tevoren worden gekeurd, het werd aan de Genteweg steeds moeilijker.”

Het beoogde terrein aan de Hoofdweg was van baron Van Tuyll van Serooskerken en zat in een rentmeesterschap. Dankzij een ruilverkaveling op dat moment kwam het beschikbaar. In 2002 werd de nieuwe crossbaan, met rondom een dijk als tribune voor het publiek, in gebruik genomen.

Kuilen

Klaas-Pieter Zuidewind, van 2003 tot 2007 voorzitter en ook verwoed autocrosser: “Die tijd in Oosterend was ook geweldig. Alleen aan die kuilen in de bochten heb ik trauma’s over gehouden. Die nieuwe baan was veel vlakker en dankzij vier verschillende bochten ook uniek.” Rob Bakker maakte het ontwerp, ingegeven door de vorm van het land. “Met die greppel er langs was eerst best gevaarlijk, maar toen die verdween groeide het snel uit tot een superbaan.”

Ingrijpend was ook de bouw van de nieuwe kantine. Eddy van der Ploeg, voorzitter van 2007 tot 2011: “Het vergde een fikse investering, die eigenlijk te snel kwam na de verhuizing van autocrossbaan. Financieel een uitdaging voor de MAB. Dat gaf binnen het bestuur best discussie. Mede dankzij een lening en een stevige investeringssubsidie van de gemeente konden we de kantine realiseren. Met veel dank aan de bouwcommissie en de daarin aanwezige kennis en hulp over onder meer bouw- en installatiewerk.”

In die periode zocht en vond de Texelse Kartclub, die racet op de Kartingbaan bij Den Burg, aansluiting bij de MAB Club.

Na de realisatie van de kantine werd Menno Koorn in 2011 vanuit het bestuur naar voren geschoven als voorzitter. “De kas was goed leeg. De eerste jaren waren schrapen. De regelgeving werd strenger, eisen op gebied van veiligheid aangescherpt. We moesten voor elke cross een beveiligings- en medisch team inhuren. Hogere kosten dus. Het schrijven van het coronaplan was ook een hele kluif.”

Door corona kon er twee jaar niet worden gecrosst. “De eerste autocross en het Speedweekend, met 4200 toeschouwers, hebben dit jaar veel goedgemaakt. En nu de derde, uniek.”

Menno heeft vorig jaar de voorzittershamer doorgegeven aan Bonne Klein Woolthuis.

De kleurrijke geschiedenis van de MAB, met nu circa 550 leden, kent golfbewegingen. De opkomst en bloei van de motorcross, nu onder de 50 leden, kan door aansluiting van een bepaalde leeftijdsgroep zomaar weer stijgen. De motorcrossbaan wordt nog wat uitdagender gemaakt. De animo voor de autocross, met in de hoogtijdagen zo’n 200 Texelse coureurs, is gedaald, vooral als gevolg van de strengere veiligheidsregels. Op de baan ook veel coureurs van de overkant en zelfs uit Engeland komen ze naar Texel.

Puzzelritten

De puzzelritten, ooit met honderd deelnemers aan de kerstrit, trekken weliswaar niet meer zoveel liefhebbers als in de hoogtijdagen, maar zijn nog altijd sterk in trek. Het karten beweegt zich ook in golfbewegingen. En met vijfde sectie de trial is het niet anders. 

Binnen de club heerst een duidelijke scheidslijn tussen rijders op twee en vier wielen, maar MAB Club Texel is ook een vereniging met veel enthousiasme en onderlinge verbondenheid. Al meer dan 75 jaar gestoeld op vrijwilligerswerk. Met een negen man sterk bestuur en een legioen aan vrijwilligers die al die activiteiten mogelijk maken.


Gerard Timmerman


Jubileumweekend


MAB Club Texel viert komend weekend het 75-jarige jubileum. Vrijdag 19 augustus een opstapavond op de kartbaan van Den Burg. Aanvang 18:00 uur. Om 19:00 uur start een een puzzelrit bij de kantine. Zaterdag 20 augustus begint om 11:30 uur de derde autocross. Om 18:30 uur start in en rond de kantine op het MAB-terrein een barbecue voor iedereen die de MAB een warm hart toedraagt. Zondag 21 augustus houden motorcrossers een demodag op het Eierlandse circuit. Aanvang 12:00 uur. Het duurt tot 17:00 uur.

Start van de negentiende Gerrit Zijm 4 Uurs Cross.
De autocross aan de Genteweg bij Oosterend.
Uitsnede van de demonstratiefilm voor de puzzelritten van de MAB
Karters in actie op de baan bij Akenbuurt.