Afbeelding
Foto: Baron Opperwitzer de Tweede

Anders bekeken

De regenboog…


Vorige week liep ik door Den Burg op zoek naar nieuwe sandalen en kwam vriend K tegen. Een lieve jongeman uit het Bliedhuus. Hij zwaaide en groette en vroeg hoe het met de honden was. “Nou, de puber Cobus heeft een van mijn sandalen kapot gegeten, dus ik was wel een beetje boos op Cobus”, zei ik lachend tegen hem. “Maar voor de rest gaat het goed. Kom maar gauw eens kijken aan Strend.”

De medewerkster van het Bliedhuus knikte en zei: ”Misschien kunnen we gauw eens fietsen naar jullie en een bakkie doen?” De blonde kuif ging omhoog, dat leek hem wel wat. Hij kwam dichterbij staan en sprak zachtjes: ”Ik moet je iets vertellen ……ik ben uit de kast gekomen”. Hij keek me aan, terwijl ik zei: ”Gefeliciteerd, wat fijn…” en hem even omarmde.

We vervolgden allemaal onze missie in het winkelhart, maar het bleef nog even spelen in mijn hoofd… Vorige week vrijdag was er een groot mooi huwelijk van twee mannen in het Hoornder kerkje. Er was veel verdriet aan vooraf gegaan, maar ze hadden nu gevonden in het leven waar het om gaat. De liefde en thuiskomen bij elkaar. En dat wilden ze vieren.


Het was een mooie ceremonie en ik vertelde het verhaal van de ark, de boot die iedereen wel kent, met Noach, zijn zonen en met alle dieren. Na heel veel regen, na heel veel verdriet en na heel lang wachten kwam daar de regenboog en kwam daar een olijftakje terug van de duif…Er is geen regenboog zonder regen en er is geen vreugde zonder verdriet. Ze zijn onlosmakelijk verbonden.

En misschien is de vreugde nog wel groter als er veel verdriet is geweest. Het zijn moeilijke maatschappelijke issues, in de hele wereld wordt ermee geworsteld. In ons land heerst in mijn beleving grote vrijheid. Als je met je boot over de grachten vaart, is die regenboog voor iedereen. De boodschap van Willem Alexander en Maxima was duidelijk toen ze iedereen een fijne dag wensten; de vrijheid om te mogen zijn wie je bent en te mogen houden van wie je wil.

Een groot goed die vrijheid, dat huwelijk en ook het uit de kast komen. De mannen liepen hand in hand naar buiten door alle gasten heen op de muziek van 'Love me like you do'. Een mooi gezicht... het regende zonnestralen…


Jozien