Suggesties Focusgroep Stikstof om uit stikstofimpasse te komen

In de notitie “Hoe komen we uit de stikstofimpasse in Nederland?” biedt de Focusgroep Stikstof onder leiding van prof. dr. Han Lindeboom oplossingen voor de korte en voor de wat langere termijn, waarbij de veestapel niet drastisch hoeft te worden gesaneerd. 

1. Korte termijn: Verhogen van het aandeel essentiële aminozuren in varkens- en pluimveevoer verlaagt de hoeveelheid stikstof in mest en daarmee de uitstoot tijdens mestopslag en tijdens veldapplicatie het volgende seizoen. 

2. Korte termijn: Verhogen van het aandeel bestendig eiwit in rundveevoer draagt bij aan verhoging van stikstof-efficiency en daarmee aan verlaging N (stikstof) in de mest en daarmee verliezen tijdens opslag en applicatie. 

3. Termijn een jaar: Oprapen van bietenloof en gebruik als diervoeder direct of na verwerking middels bijvoorbeeld Grassa technologie.

4. Termijn een jaar: Verhogen van veldopbrengst gras door mengteelt met vlinderbloemigen. Daardoor gaat de stikstofgift fors omlaag en het eiwitgehalte omhoog. 

5. Termijn een tot twee jaar: Aanzuren van mest levert minder ammoniakuitstoot en tegelijkertijd minder methaan-uitstoot. In Denemarken is dit een standaard techniek en deze zal in Nederland zeker effectief zijn in de open koeienstallen waar geen luchtwassing mogelijk is. Bij 10% aanpassing van alle stallen geeft dit een besparing van 5000 ton NH3.

6. Termijn een tot twee jaar. Een andere technologie die wellicht nuttig is in te zetten en de PAS problematiek verkleind is het strippen van ammoniak uit mestdigestaten ontwikkeld door Byosis. Dat bedrijf behoort intussen tot de beste in z’n soort. Dit kan leiden tot 2500 ton NH3-reductie.

7. Termijn 2-5 jaar. Het raffineren van gras zoals door Grassa BV ontwikkeld leidt tot ca 25-30% minder stikstof in de mest. Indien deze technologie op 20% van de Nederlandse weilanden toegepast zou worden betekent dit 3500 ton minder N-uitstoot.

8. Gescheiden opvangen van urine en poep in de stal voorkomt dat micro-organismen die in de vaste mest in groten getale aanwezig zijn de ureum uit de urine omzetten in ammoniak. Ureum is niet vluchtig en ammoniak wel, tenminste bij een pH (zuurwaarde) boven de 7. Onopgeloste vraag is nog wel hoe ureum die in de winter moet worden opgeslagen zich gedraagt.

Al deze mogelijkheden kunnen dichtbij Natura 2000 gebieden worden toegepast om het effect van de maatregelen te optimaliseren. Al deze maatregelen leveren een vele malen groter effect op dan het stopzetten van biomassa bijstook in centrales of het reduceren van de maximumsnelheid.