Akkerbouwer en veehouder Mark Slot deelt zijn zorgen met de Kamerleden.
Akkerbouwer en veehouder Mark Slot deelt zijn zorgen met de Kamerleden. Foto: Gerard Timmerman

Halveren veestapel doet geen recht aan innovaties

"Grondgebonden landbouw, een gezonde bodem, minimale inzet van kunstmest, natuurinclusief en allerlei innovaties. Ik dacht dat wij gebeiteld zaten. Niet dus... We liggen er wakker van." 


Akkerbouwer en veehouder Mark Slot uitte zijn zorgen over de toekomst van het familiebedrijf waar hij als vierde generatie het stokje overneemt. Hij deed dat ten overstaan van kopstukken van de VVD, die woensdag zijn bedrijf bezochten. Hij ging de confrontatie niet uit de weg en wreef de politici hun eigen partijstandpunten onder de neus. Thom van Campen, woordvoerder Landbouw bij de VVV in de Tweede Kamer. "Halveren van de veestapel doet geen recht aan de innovaties in het boerenbedrijf. " Over de gewraakte stikstofkaart. "Daar balen we ontzettend van. De staat van de natuur moet het uitgangspunt van de maatregelen zijn, niet het kaartje." Gedeputeerde Esther Rommel zat met het kaartje in haar maag. "Het stikstofprobleem is hier veel kleiner dan elders."

Slot: "We moeten op de Tweede Kamer kunnen vertrouwen. Wees duidelijk en transparant. En: als het stikstofmodel niet klopt, pas het dan aan."