Han Lindeboom geeft politici les in stikstof

"Verbijsterend wat er gebeurt", vatte prof. dr. Han Lindeboom de Nederlandse aanpak van de stikstofcrisis samen. Met het rapport "Hoe komen we uit de stikstofimpasse in Nederland?" van de Focusgroep Stikstof biedt hij een andere uitweg uit de problemen. 


Aanbevelingen in het rapport zijn: aanpassing van het volgens hem onjuiste RIVM-model. Dat geeft landelijk 2,2 procent stikstofruimte, voor Texel zelfs 25 procent. Texel zit daarmee nu al beneden de maximale norm. Tweede advies is toepassing van maatwerk op de vierkante kilometer voor landbouw en natuur Verder: andere eiwitsamenstelling in voedsel voor dier en mens en tenslotte: "Nederlandse boeren en kennis zijn hard nodig om voldoende eiwit te produceren." 

Door toepassing van deze aanbevelingen, in combinatie met onder meer innovaties in het boerenbedrijf en voldoende financiële steun van de overheid (€500 miljoen) is Nederland volgens hem binnen tien jaar uit de stikstofproblemen, zonder dat de veehouderij de helft moet inkrimpen. Eén van de meest effectieve uitvindingen om uitstoot van ammoniak tegen te gaan is volgens hem het koeien urinoir. Dit zou in staat zijn om 50 procent van de urine op te vangen. 

Lindeboom presenteerde het rapport ten overstaan van prominente VVD-leden. Zoals Sophie Hermans, voorzitter van de liberale fractie in de Tweede Kamer, en Thom van Campen, VVD-Kamerlid en woordvoerder landbouw. Ze brachten een werkbezoek aan Texel. In dit gezelschap ook Esther Rommel, VVD-gedeputeerde van onder meer Stikstof, Jan Swaag, bestuurder van het hoogheemraadschap en Johan Barendregt, voorzitter Thematisch Netwerk Landbouw Natuur en Visserij. 

Op uitnodiging van de VVD-Texel namen ze een kijkje op de haven van Oudeschild, waar ze werden bijgepraat door oud-vissersvoorman Maarten Drijver. Op hoeve Rotterdam deelde Mark Slot zijn zorgen over de toekomst. "Als sector willen we graag helpen de problemen op te lossen, maar niet die van een ander." Op hoeve Padang gaf Dirk de Lugt zijn visie op het bereiken van een uitweg uit de crisis.