Over welke maatschappelijke ontwikkelingen maakt men zich het meest zorgen?
Over welke maatschappelijke ontwikkelingen maakt men zich het meest zorgen? Bron: TipTexel.nl

Over huisvesting en

andere zorgpunten

Op de vraag over welke maatschappelijke ontwikkeling Texelaars zich de meeste zorgen maken noemt 70 procent Huisvesting. Slechts één procent maakt zich geen zorgen. 


Stijgende prijzen (inflatie) baart 50 procent van de deelnemers zorgen. Klimaatverandering en afnemend vertrouwen in de overheid zijn bij 49 procent een bron van zorg. Personeelskrapte bij 31 procent en (inter)nationale veiligheid baart 18 procent van de deelnemers zorgen. 

Verhuftering

Ook andere ontwikkelingen zijn een bron van zorg. Genoemd worden: achteruitgang van natuurlijke waarden en milieukwaliteit, afnemen van vrijheden,  afnemend vertrouwen in wetenschap en wantrouwen naar andersdenkenden, behoud boeren, behoud van het open landschap waar de natuur,  Toerismebeleid ten opzichte van Texelaars, "verhuftering" en agressietoename.

Genoemd ook de combinatie van de verschillende crises op dit moment. Klimaat, wonen, stikstof, vluchtelingen. "Alles heeft invloed op elkaar en maakt het zeer complex." Toename aantal vluchtelingen, de infrasructuur van Texel ("niet berekend op zoveel toeristen", "kennelijke minachting van zowel inwoners als toeristen, voor democratisch opgestelde wet- en regelgeving",

"De tweedeling in de maatschappij en het grote verschil tussen arm en rijk", "verstening van Nederland en ook Texel", "drugs bij de jeugd, terwijl dealers bekend zijn bij politie", "enorme afname biodiversiteit en het onbegrip en ontkenning daarvan bij een groot deel van het publiek", "Gedwongen sanering landbouw en visserij" en "Gelieg van de overheid, niet te vertrouwen".

Maar ook: "Ik voel me geen Tesselaar meer met de beperkingen vanwege de toeristen, ik voel me tweederangs", "Jongeren hebben nauwelijks een stem bij beleidsvorming", "Kwaliteit Texelse Courant. Zonder goede (onderzoeks)journalistiek kan de democratische rechtsstaat niet goed functioneren", "Losgeslagen overheid" en "onderwijs". 

Regeltjes

"Polarisatie tussen groepen met verschillende belangen", "Regeltjes", "Stijgende prijzen van vrijwel alles op Texel, niet in overeenstemming met het landelijk beeld. Het eiland prijst zich de eilandbewoners eraf en de toerist weg", "Stikstofgekte, proportionaliteit met andere problemen zoek" en "teveel luxe vakantiewoningen waardoor Texel onbetaalbaar wordt en de slechte verhouding prijs/kwaliteit".