De energietransitie als onderwerp voor het burgerberaad.
De energietransitie als onderwerp voor het burgerberaad. Foto: Eigenaar

Burgerberaad over energietransitie

Het burgerberaad dat zich buigt over de energietransitie heeft de instemming van 55 procent. 


Een greep uit de reacties: 

"Bij een burgerberaad staat niet de discussie maar de dialoog centraal. Je bevraagt elkaar en zoekt samen naar oplossingen. Daarom juist geschikt voor een complex onderwerp zoals de energietransitie." "Een lastige kwestie omdat het veelal ook gaat om wetenschappelijke inzichten en beste praktijkervaringen van andere gemeenten. Gevaar van meedenken is een wildgroei aan denkbeelden. Procesregie en verwachtingenmanagement is juist in ons netwerk extra belangrijk."

"Het zal leerzaam zijn om te zien hoe zo een burgerberaad past binnen ons gemeentebestuur."

"Het gaat wel erg lang duren zo. Kan er in de tussentijd niet óók met windmolens (klein/groter) gestart worden, desnoods in een pilot. Dan wordt het ook minder een papieren werkelijkheid, maar kan een ieder, ook het burgerberaad de bevindingen daarover meenemen. Ik denk dat we in deze tijd op geen enkele manier meer de luxe hebben om een energie transitie uit te stellen."

"Onder burgers is aan de ene kant een veelheid aan expertise te vinden, aan de andere kant ook een totaal gebrek. Het is dus zaak dat burgers elkaar ook informeren. En dat er niet alleen meningen gespuid gaan worden maar geluisterd wordt en oprecht gediscussieerd, met het algemeen belang voor ogen."

"Ik vraag me af of de mensen in de burgerraad genoeg kennis hebben om het vraagstuk vanuit verschillende perspectieven te bekijken ipv vanuit emotie."

"Dan krijgen we voor de honderdste keer vraagstuk over windmolens ja of nee. Nee is al zo vaak aangegeven en toch blijft men hier maar over door zeuren. Wanneer houdt dit een keer op." "Laat er specialisten en wetenschappers naar kijken met een onafhankelijke blik. Geen bevooroordeelde ondernemers, boeren of anderen."