Een perceel tarwe in de Prins Hendrikpolder.
Een perceel tarwe in de Prins Hendrikpolder. Foto: Gerard Timmerman

Groeiomstandigheden landbouw gunstig, er zijn wel verschillen

Over het algemeen gunstige groeiomstandigheden voor landbouwgewassen gunstig, meldt Jan Koolhof. “Regelmatig viel er regenwater waardoor van een echte droogteperiode nauwelijks sprake is geweest.”


Verschillen zijn er wel. In het voorjaar verliep de opkomst van de suikerbieten, uien en granen niet altijd regelmatig, door het zaaien in een kruimelig zaaibed. De zaden hadden tijdens de droge periode geen vocht om te kiemen.

Na vrij veel regen in een korte periode kwamen de jonge planten toch boven de grond. Het uit zich in ontwikkelingsverschillen van planten, van groot en klein. Bij meerdere percelen suikerbieten was de neerslaghoeveelheid nadelig voor de wortelontwikkeling. 

Verslemping

Met enige verslemping en zuurstofgebrek in de bouwvoor bleef het wortelstelsel beperkt, met als gevolg een matige stand van de bieten, met geelverkleuring en gedrongen bietenplanten. De opbrengst zal daardoor lager zijn. 

Zorgen zijn er over plekken waar veel akkerdistels staan, die zich door het zaad kunnen verspreiden over het eiland. Het grasachtig onkruid hanepoot breidt zich sterk uit op het eiland. Het steekt hier en daar boven het gewas uit. Bij uitblijven van bestrijding ligt verspreiding op de loer. 

Wie schieters in suikerbieten laat staan riskeert dat er in een volgend gewas wilde bieten opkomen. Het ongewenste cysteaaltje kan zich vermeerderen en voor moeheid in de suikerbieten zorgen. 

Ook staat in meerdere gewassen veel onkruid. Niet alleen een slordig gezicht, het neemt ook licht, water en voedingsstoffen, ten koste van het cultuurgewas.

Gunstig weer voor de opbrengst en de oogst van het graszaad. Geregeld regen tijdens de groei. Bij winter- en zomergerst is opbrengst aan korrels gemiddeld gunstig. De verwachting voor zomertarwe, als gevolg van hoge temperaturen en vochttekort. 

Pootaardappelen

Bij meerdere percelen pootaardappelen is het loof geklapt. Het lijkt er op dat niet alle percelen een goede opbrengst gaan leveren. Het aantal knollen per stam verschilt en ze blijven te klein, door een oppervlakkige beworteling en matige structuur van de bouwvoor. 


Er zijn al meerdere sneden gras geoogst als wintervoer. De kwaliteit is gemiddeld goed. Gunstig weer voor de groei van snijmais, waarbij de kolfzetting is begonnen. Als ernstige droogte uitblijft, is de opbrengst naar verwachting goed.