Anders bekeken...

Als de bliksem…


Manlief is opgestapt bij een andere kotter, TX 94 Avontuur, de bemanning is zeer welkom en het is aardig, ik krijg regelmatig een app. De luchtlijnen staan voor niets, ik zend hem een foto van theevisite in de tuin en hij wenst me met een kus welterusten. Ik vond de mailpost indertijd al een uitkomst en was ook altijd verrast dat de satelliet alles maar heen en weer zond, maar dit is helemaal bijzonder! 


Ook bijzonder is de TomTom bij de duiven in het koppie. Ze zijn meester op het gebied van het vinden van de thuishaven. Wel of niet met een boodschap. Werden vroeger de duiven ingezet in het strijdtoneel of het overbrengen van belangrijke boodschappen, heden ten dage zou het nog lukken, ware het niet dat onweer soms voor akelige taferelen kan zorgen.

Vele eigenaren en liefhebbers zaten deze week in zak en as; 20.000 duiven waren de weg kwijt. Chris Paauwe won met zijn Thunder Queen maar was ook tien kostbare duiven uit zijn til in Zeeland kwijt. Misschien dat ze nog ergens opduiken, misschien zijn ze blij met hun vrijheid, maar eigenlijk hadden ze niet mogen starten.

Woensdag werd er een proef gedaan, met een drone van Den Helder naar Texel vracht overvliegen. Het mislukte door de mist en gevaarlijk vliegverkeer. Nou denk ik niet dat er hier iets kostbaars werd ingezet in de proef, dat weer opgedoken moet worden uit het Marsdiep, maar dat hier een toekomstvariabel inzit is wel zeker.


Wel dook er iets anders bijzonders op voor de kust van het eiland. De Wieringer garnalenkotter WR 22 was eerst niet blij; koeteieren, zand, ander hout, de netten worden zwaar, een hoop werk voordat je bij de mooie kleine springende garnalen bent. Maar daar keek een man, een kop hem aan. De krijger was gezonken, misschien ook wel met onweer, vlak voor de haven, op de rede van ons eiland.

Uit de 16e of 17e eeuw, zo dachten de experts. Een frygische muts. De muts heeft de pluim een beetje naar voren en zat vaak op het hoofd van vrijheidsstrijders. De kop is straks vermoedelijk te zien in Kaap Skil, maar moet eerst geconserveerd worden.

Er stond de hele week een dikke bries, geeft niks, maar ik hoop dat manlief natuurlijk weer veilig thuiskomt, het liefst heelhuids, met een vissie, dat begrijpt u. Nu lopen de temperaturen nogal op, u weet wat er dan gebeurt en ik ben niet gek van onweer…

U begrijpt mijn app, mijn ingesproken bericht…Als de bliksem naar huus, thuuskomme..


Jozien