Het houten beeld.
Het houten beeld. Foto: NH Nieuws

Interesse van Kaap Skil in beeld

Museum Kaap Skil in Oudeschild heeft interesse om het houten beeld dat maandag uit de Waddenzee werd opgevist in de collectie op te nemen.

Volgens Corina Hordijk van Kaap Skil zou het beeld - vermoedelijk afkomstig uit de zestiende of zeventiende eeuw - perfect passen in het verhaal dat het museum vertelt over de Waddenzee en de vele activiteiten die vroeger op de Rede van Texel plaatsvonden. 

Het beeld (30 bij 40 centimeter groot) kwam maandag boven water in de netten van de WR 22 die op de Rede van Texel aan het werk was. Visserman Victor Ayal had het bijna al als gewoon stuk hout terug overboord gegooid (zoals gebruikelijk met stukken hout in de netten) totdat hij een gezicht in het hout zag.

Volgens archeoloog Michiel Bartels van Kaap Skil is het beeld een afbeelding van een krijger met een Frygische muts. Die muts stond volgens hem in de Romeinse tijd symbool voor vrijheid uit slavernij. "Die symboliek is ook gebruikt in de periode van de 80-jarige oorlog.” Bartels liet bij NH Nieuws weten graag te onderzoeken hoe oud het beeld is en welke kleuren het heeft gehad. “Mogelijk zitten er in de plooien pigmentresten, want dit soort beelden waren altijd compleet beschilderd.” 

Het beeld heeft vroeger vermoedelijk aan de zijkant van een schip gezeten als eindstuk van een hekwerk. Volgens de archeoloog kan Kaap Skil het beeld op de juiste manier conserveren en een mooie plek tussen de andere stukken in de collectie geven. Hij betitelde het beeld als een juweel en een topstuk.