Toerist die in problemen kwam bij kust paal 15 kon niet zwemmen

De 27-jarige man uit Barneveld die vrijdagmiddag overleed bij paal 15 nadat hij voor de kust in de problemen was gekomen, kon niet zwemmen.

Dat hebben de politie en de gemeente dinsdagochtend bevestigd. Mensen die vrijdag met de man bij paal 15 waren, hadden dat aan de politie laten weten. Op het moment dat de man vrijdagmiddag de zee inging, was er sprake van een gewone situatie. De rood-gele vlag was gehesen en dat zijn de vlaggen waar mensen tussen moeten blijven als ze te water gaan.


Er was geen sprake van een muistroom, wel is er volgens de gemeente ter plekke bij het strandhoofd (waar de man vermist raakte) sprake van verdiepingen in de zeebodem als gevolg van erosie. Dat betekent – anders gezegd – dat de man mogelijk opeens de bodem onder zijn voeten is kwijtgeraakt terwijl hij in het water was. De strandbewaking heeft, nadat de vermissing bekend was geworden, volgens de gemeente meteen de hulpverlening opgestart, hulpdiensten gealarmeerd en opgeschaald voor het zoeken met boten, resque-boards en strandbewakers. β€œDe samenwerking tussen de hulpdiensten verliep goed.” Onder meer de KNRM en de ambulance werden gealarmeerd voor de hulpverlening.


Op het moment dat de vermissing bekend was geworden, werd de rode vlag bij het strand gehesen als teken aan de andere badgasten dat ze uit het water moesten komen en blijven. Dat was volgens procedure, zodat de badmeesters zich volledig op de hulpverlening konden richten en geen andere zwemmers in de gaten hoefden te houden. Hulpverleners van de ambulance en de traumahelikopter reanimeerden de 27-jarige man langdurig nadat hij uit het water was gehaald, maar dat mocht niet meer baten. De gemeente heeft afgelopen vrijdag en zaterdag gesprekken gevoerd met de badmeesters, zodat zij over het incident konden praten. Volgens de gemeente hebben de badmeesters juist gehandeld tijdens de calamiteit.