TESO in gesprek met leverancier motoren over oplossing CNG

Sinds begin 2021 op de Texelstroom schade aan twee motoren werd geconstateerd vaart de veerboot niet meer op CNG gas (aardgas). Wat is de stand van zaken?


TESO-directeur Cees de Waal: “De twee dual-fuel motoren hebben van 2017 tot 2020 hoofdzakelijk op CNG gedraaid. Die motoren zijn ontworpen en gecertificeerd om zowel van gas als van diesel gebruik te kunnen maken.


In 2021 is de schade geconstateerd en hebben we het besluit moeten nemen om deze motoren niet meer op gas te laten draaien tot de oorzaak bekend is en hier een passende oplossing voor is geïmplementeerd. De oorzaak is nu bekend, maar we zijn met betrokken partijen, in het bijzonder ABC als de leverancier van de motoren, nog in gesprek over een adequate oplossing die ons zekerheid biedt dat dezelfde schade niet alsnog optreedt bij het draaien op gas. Dit neemt helaas meer tijd dan verwacht."


Wat zijn de financiële gevolgen van het niet kunnen varen op CNG? 

De Waal: "We ondervinden tot op heden gelukkig slechts beperkt nadeel van deze situatie, want de configuratie van onze machinekamers is zo ontworpen dat alle vier de motoren op diesel kunnen draaien. Dit betekent dat we ook alle vier de motoren aan boord kunnen gebruiken. In financieel opzicht is het een geluk bij een ongeluk dat de inkoopprijs van diesel op dit moment beduidend lager is dan van CNG. 

Dus ook op dat vlak hebben we nog geen nadeel van het niet kunnen varen op CNG."