Smartengeld voor slachtoffer


"Hoe kun je zo laag zinken en ons dit aandoen, na alles wat we voor je hebben gedaan? Vervolg pagina 1.

"Hoe kun je zo laag zinken en ons dit aandoen, na alles wat we voor je hebben gedaan?”, schreef de vader van de kinderen in een brief die door de advocaat van het gezin werd voorgelezen in de rechtszaal. "Je beschouwde ons als familie, zei je, maar kennelijk was het allemaal spel. Je bent je doel achternagegaan om zelf aan je trekken te komen. Ik hoop dat je trots bent op jezelf. Bedankt voor het kapotmaken van alles. Dankzij jou voelt het alsof ik heb gefaald als vader.” Ook de moeder liet zich per brief in zeer indringende bewoordingen uit: "Onze kinderen zijn voor het leven beschadigd. Kom bij mij niet aan met verhalen over een moeilijke jeugd. Je bent een gevaar voor de samenleving. Ik ga vechten tot het bittere einde om te zorgen dat jij je verdiende straf krijgt.”

Bekentenis

De Texelaar, die in de rechtszaal uitvoerig spijt betuigde, heeft alles bekend. Hij raakte via zijn moeder bevriend met het gezin, was regelmatig bij etentjes en bracht dan met name het jongetje nog wel eens naar bed. Daarbij is het naar schatting zo'n vijftien keer tot seksueel misbruik gekomen.

Daarna voegde hij zich weer bij het gezelschap. Dat ging hem door de drank redelijk eenvoudig af, vertelde hij dinsdag. Wel begon hij zich naarmate de tijd verstreek "ongemakkelijker” te voelen. "Ik was bang dat het zou uitkomen. Maar de remmen waren los en ik kon het niet tegenhouden bij mezelf.”

Het misbruik kwam aan het licht dankzij een vriendinnetje van de dochter van het gezin, dat vorig jaar op de zaterdag van de Sinterklaasintocht op Texel bij het gezin bleef logeren en de moeder met horten en stoten vertelde over het misbruik van het broertje waarvan de avond ervoor sprake zou zijn geweest. De verdachte, net op bezoek bij het gezin, werd met een smoes de deur uitgewerkt. Etentjes met zijn moeder werden de weken erna afgezegd, tot de politie voldoende bewijs uit de getuigenissen van de kinderen meende te hebben verzameld en de Texelaar werd opgepakt. Hij zit sindsdien vast en raakte in de tussentijd zijn huis in Den Burg kwijt. Tegen de rechtbank zei hij open te staan voor behandeling, ook als die intensief en langdurig is. “Ik heb dingen gedaan die een normaal mens niet doet. Ik wil graag een nieuwe start maken en leren om beter in het leven staan.”

Smartengeld

Wat de advocaat van het gezin betreft, moet de man uit Den Burg het zoontje voordat het zover is nog wel 10.000 euro smartengeld betalen en het dochtertje 2.500 euro. De officier van justitie ging daarin mee. De rechtbank beslist half augustus over de op te leggen straf. Dan wordt ook duidelijk of het door de familie gevraagde eilandverbod er komt.