Gevangenisstraf in zedenzaak

Gevangenisstraf in zedenzaak


Een voormalige huisvriend die zich tussen eind 2019 en eind 2021 vergreep aan twee jonge kinderen in een Texels gezin is wat de beide ouders betreft “nooit meer welkom op het eiland”. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Haarlem, waar de officier van justitie tegen de 30-jarige man uit Den Burg een lange gevangenisstraf eiste.

Het door de familie gevraagde eilandverbod vond het Openbaar Ministerie niet op zijn plaats omdat de verdachte Texelaar er directe familie heeft wonen en zo’n verbod “te vrijheidsbeperkend” zou zijn. Wel verdwijnt de eind vorig jaar opgepakte verdachte wat de aanklager betreft 30 maanden achter slot en grendel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar.

Hij kwam tot het relatief lange voorwaardelijke strafdeel vanwege de koppeling met een reeks aanvullende maatregelen: verplichte opname voor een klinische behandeling van maximaal 18 maanden na het uitzitten van zijn straf, aansluitend verplicht meewerken aan een ambulant nazorgprogramma, meewerken aan begeleid wonen, een contactverbod met kinderen en een contactverbod met zijn slachtoffers en de ouders.

Verslaving

Van de Texelaar is vastgesteld dat hij naast onder meer een autistische en seksuele stoornis kampt met een ernstige verslaving aan cannabis en met name drank. In de rechtszaal voerde hij de dronkenschap dinsdag zelf op als oorzaak “dat alle remmen losgingen”. Hij vergreep zich langere tijd aan het jongetje in het gezin, dat zes jaar oud was toen het misbruik begon. Het dochtertje zou hij eenmaal hebben misbruikt toen ze tien jaar oud was.


Lees meer op pagina 2.