Afbeelding
Foto: Lukas Kowalski

Ondanks successen blijft Britt (12) nuchter

Twaalf jaar en dan al de Nederlandse vlag voor je gehesen zien worden en het Wilhelmus horen. Het overkwam Britt Kikkert uit De Cocksdorp na haar debuut op een internationale dressuurwedstrijd in Kronberg (D). De ster van de Texelse is rijzende. Hoog tijd voor een bezoek.

"Kippenvel, dat was echt kippenvel", glundert vader Melvin Kikkert die maar wat trots is op de prestaties van zijn dochter. "Twaalf jaar en al reserve voor het Europees Kampioenschap he!", vervolgt hij enthousiast. Britt zelf is een stuk relaxter onder de situatie. Ze lijkt paardrijden vooral heel erg leuk te vinden. Twee jaar geleden sprak de redactie ook uitgebreid met Britt. Ze was toen net Nederlands kampioen dressuur en won de ene na de andere wedstrijd met Himmeren's Goudtopaas en Allstar Texel. Topaas wordt nu door haar broertje bereden. Zelf rijdt ze haar wedstrijden op paard Dark Knight Texel, die eigenlijk van moeder Eva is, en de pony's Nur für dich Texel en Allstar Texel. "Maar thuis rijd en zorg ik natuurlijk ook nog voor Topaas he", voegt ze daar haastig aan toe."

Zolang school goed gaat

De ouders genieten van de goede prestaties van hun dochter. Als je ergens voor gaat, moet je er ook vol voor gaan, vinden ze. Eva van der Linde weet hoe het is om te presteren in dressuur. Toch wordt Britt niet gepusht. Eva: "Als zij volgend jaar aangeeft geen wedstrijden meer te willen rijden en gewoon weer lekker buiten wil rijden, vinden we dat ook goed. Wel brengen we haar verantwoordelijkheid bij over het verzorgen van de paarden en de pony's. Zoals met alle dieren is het zo dat wanneer je dieren hebt, dat je daar goed voor moet zorgen. Dat stopt niet wanneer je geen wedstrijden meer rijdt. Maar Britt heeft van ons nooit verplicht hoeven paardrijden, ze is ook pas op haar achtste begonnen."


Hoewel de ouders trots zijn, wordt niet alles opzij geschoven voor de sport. "Komend jaar gaat Britt naar de OSG. School is belangrijk en dat weet Britt. Ze heeft een NOC NSF-status, waardoor er rekening gehouden wordt met haar sport. Maar als de schoolprestaties achterblijven, gaat het paardrijden toch echt naar een lager pitje. Hoe jammer wij dat zelf natuurlijk ook zouden vinden", stelt Melvin.


Britt hoort haar ouders aan, maar lijkt zich totaal niet druk te maken. De jonge amazone kan zich in de verste verte niet voorstellen dat ze het plezier in paardrijden zou verliezen, ook niet als de prestaties eventjes achterblijven. "Dan moet ik nog meer oefenen." En school? "Ik blijf gewoon mijn best doen." 

Vader en dochter zijn het eens: zonder de tomeloze inzet van moeder Eva was dit allemaal niet mogelijk


Britt is dit jaar toegetreden tot het B-kader van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). De nationale kaders bestaan uit de beste combinaties van Nederland. Zij worden begeleid door de bondscoach en kunnen worden geselecteerd voor internationale kampioenschappen en landenwedstrijden. Door al in haar eerste internationale weekend een overwinning te pakken in de klasse 'Children' voor kinderen van 12 tot en met 14 jaar, lijkt het slechts een kwestie van tijd voor ze doorstroomt naar het A-kader. 


Alleen maar reden voor optimisme, zo lijkt het. Toch blijft Britt nuchter en de gretigheid spat er vanaf. "Met name de concentratie moet beter. Op de eerste dag in Kronberg reed ik verkeerd. Je moet weten hoe je moet rijden, maar dat ging dus mis. Misschien kwam het ook een beetje door de spanning. Thuis heb ik ook wel eens dat ik zo in een flow kan zitten tijdens het rijden, dat ik de wereld om mij heen vergeet. Bij een wedstrijd kost je dat direct een flink aantal procenten." Desondanks pakte ze met 73,107 procent een knappe derde plek tijdens de inloopproef en een dag later pakte ze de eerste prijs tijdens de landenwedstrijd met 76,025 procent.  

Olympische droom

Britt is al Nederlands kampioen en begint nu dus ook internationaal mee te doen. Voor dit jaar hoopt ze stiekem nog op een plekje op het Europees Kampioenschap. De ultieme droom voor de toekomst? Olympisch kampioen. "Dat is het hoogst haalbare in onze sport. Natuurlijk is dat mijn droom." Melvin vult met een knipoog aan: "2028, Los Angeles."


Maar nu ze meedoet met de paarden, waarom zou Britt dan ook nog met de pony's meedoen? Eva legt uit: "Dan rijdt ze meer met leeftijdsgenoten. Bij de paarden neem je het, zeker op nationaal niveau, al snel op tegen volwassenen. Plezier moet wel voorop blijven staan en dan is het leuker dat je aansluiting hebt met de andere ruiters. Daarnaast wil Britt nog weer Nederlands kampioen worden."


Britt reed in juli met haar pony’s mee in de klasse M1 categorie C en D/E. Zowel met Allstar Texel als met Nur Fur Dich Texel, wist zij beide proeven te winnen. Ze werd kampioen in de categorie C én kampioen in de categorie D/E en plaatste zich zodoende voor het Nederlands Kampioenschap dat op 17 augustus wordt verreden.

Niet mogelijk zonder Eva

Hoewel het allemaal vanzelf lijkt te gaan, laat Britt veel voor haar passie. Iedere dag wordt getraind en tijd besteed om alle dieren te verzorgen en te berijden. "Ik vind dat niet erg. We hebben alleen een buitenbak en als het regent, trek ik gewoon een regenjas aan."

Over één ding zijn vader en dochter het roerend eens. Dit alles is niet mogelijk zonder de tomeloze inzet van moeder Eva, die haar dochter steunt bij al haar wedstrijden en tijdens de trainingen thuis. "Mama zit al om zes uur bij haar eigen paarden, om mij later op de dag te kunnen helpen."