Arnoud Glastra, de nieuwe beheerder van dorpshuis De Bijenkorf, zet tafels klaar voor een bijeenkomst.
Arnoud Glastra, de nieuwe beheerder van dorpshuis De Bijenkorf, zet tafels klaar voor een bijeenkomst. Foto: Gerard Timmerman

Dienstbaarheid hoog in vaandel

“Zorgen dat mensen die in het dorpshuis iets organiseren het fantastisch hebben en dat de gasten het naar hun zin hebben.” Dienstbaarheid staat hoog in het vaandel van Arnoud Glastra, de nieuwe beheerder van dorpshuis De Bijenkorf in Oosterend.

Arnoud (36) is voor menig Oosterender al een vertrouwd gezicht, anderen zullen hem als beheerder van het dorpshuis nog leren kennen. Nog redelijk nieuw in het dorp, waar hij ruim anderhalf jaar geleden naar toe verhuisde met echtgenote Janita, dochter Mea (6) en zoon Twan (3).

Arnoud, geboren in Nieuwkoop, groeide op in Langezwaag, tussen Gorredijk en Heerenveen in Friesland. Hij zat daar nog in de klas met twee prominente Friese sportmannen: Sven Kramer en Epke Zonderland.

Zwolle

“Ik had vrienden in Zwolle en ging daar elke week heen te stappen. Ik kwam er graag en toen ik een jaar of twintig was zei ik: “Mams, ik ga verhuizen naar Zwolle.” Ik ging er heen om te studeren, maar ondanks vijf pogingen nooit erg succesvol. Werken vond ik veel leuker. Bij banken en vooral bij callcenters. Daar rolde ik goed doorheen. Ik werd begeleider, trainer, manager en leerde er alle werkvloeren kennen.” Ook leerde hij in Zwolle Janita kennen.

Met Janita ging Arnoud elk jaar naar Texel, zij kwam er al jaren met haar ouders en heeft als tiener in de bollen gewerkt. In de eerste jaren van hun relatie werd ook duidelijk dat Janita heel graag op Texel wilde wonen. Arnoud was daar destijds nog niet klaar voor.

München

“Drie jaar geleden deed zich een kans voor om in de buurt van München te gaan werken. Bij een producent van race simulatoren. Geen speelgoed voor jongens, maar het professionele werk. Zeg maar voor de Max Verstappens achter de computer. Ik werd daar manager klantenservice. Werk, maar ook mijn hobby.”

“Die stap was best spannend. En ver weg.” En een nog grotere stap wanneer je plannen gaat maken om met het hele gezin naar het zuiden van Duitsland te vertrekken. Na maanden heen en weer te zijn geweest, genoten van het werk wat ik heb mogen doen, toch besloten om het niet te doen.

Ik ben van nature heel servicegericht

Praktisch klaar om te verhuizen naar Duitsland. De deur stond op een kier voor een groot avontuur. Terwijl Arnoud in Duitsland was, aan de telefoon met zijn vrouw, hoorde hij “Jammer dat dat niet gelukt is. Maar weet je Arnoud.. We kunnen nu vol door… Naar Texel!!!”

Janita, van beroep verpleegkundig specialist, vond haar droombaan bij ‘s Heeren Loo te Julianadorp. Arnoud was in deze weken al druk bezig met een woning te zoeken op Texel. Op één dag acht bezichtigingen. Het eerste huis dat ze bekeken, in de Kerkstraat in Oosterend, bleek direct een schot in de roos. “Zó groot als de tuin is. De oude moerbei (waarvan de takken over de schutting met Het Cafeetje komen) staat er nog. We werden echt verliefd op dat huis en Oosterend en deze kant van het eiland spreekt ons erg aan."

Arnoud is op Texel gaan werken bij Kabeltex. Tot een paar weken geleden. Het dorpshuis van Oosterend kwam ineens in beeld doordat Stefan Stilting zich luid op af vroeg of het Arnoud niet leuk lijkt om beheerder te worden.

Arnoud: “Ik ben van nature heel servicegericht. Dat kan ik hier helemaal in kwijt. Zorgen dat degene die iets organiseert een fantastisch feest heeft en dat de gasten genieten. Dat alles netjes verloopt en alles wat nodig is er is. 


Arnold en Marjan (de vorige beheerders) hebben fantastisch werk verricht in de afgelopen 12 jaar en ik heb de mogelijkheid gehad om een paar weken met ze mee te draaien, daar heb ik veel van geleerd.”

"Het dorpshuis is een soort eigen zaak. Een uitdaging en ook een mooie manier om het dorp beter te leren kennen.” Er zijn tal van activiteiten. Elke donderdag soos, vanaf oktober drie keer in de week biljarten, dammen, bridge, gym in de grote zaal, rouw, trouw, verjaardagen, dorps- en andere bijeenkomsten.”


"Nu eerst maar eens een half jaartje draaien en ervaring op doen. En dan kijken of ik aan de activiteiten iets van mezelf kan toevoegen.”