Berber van der Duim op het Gardameer in Italië.
Berber van der Duim op het Gardameer in Italië. Foto: Foto Luwe Stroosma

Berber in de prijzen bij EK Splash in Italië

Zeilster Berber van der Duim uit Den Hoorn is in de prijzen gevallen bij het Europees Kampioenschap Splash dat de afgelopen dagen op het Gardameer in Italië werd gehouden.

Ze eindigde als vijfde in het eindklassement en dat betekende dat ze zich het tweede meisje mocht noemen in een deelnemersveld van ruim 35 deelnemers. De Splash is een Nederlandse eenmanszwaardboot die speciaal is ontworpen voor jonge zeilers van 13 t/m 21 jaar die veelal eerst met een Optimist hebben gezeild. Dat geldt ook voor Berber die eerder een aantal jaar in een Optimist aan zeilwedstrijden meedeed.


Tijdens de wedstrijden op het Gardameer (bij het dorpje Campione aan de westkant van het meer) wist Berber redelijk voor in het veld te varen. Na twee dagen stond ze vierde in het klassement en mocht ze zich het eerste meisje onder de deelnemers noemen. Door een te vroege start in de zevende race werd de Texelse echter gediskwalificeerd en zakte ze één plaats in het klassement waardoor ze het tweede meisje werd. Daarna herstelde Berber de score en kwam ze tot vier punten verschil met haar directe concurrente.

Spannend

Dat beloofde op de laatste wedstrijddag een spannende tiende en laatste race te worden met mogelijkheden voor Berber om alsnog als eerste meisje te eindigen. Door gebrek aan wind kon er echter niet worden gevaren, waardoor de Texelse definitief als tweede meisje eindigde. Het was een knappe prestatie, onder meer omdat zeilen op het Gardameer vrij lastig kan zijn. In de ochtend staat de wind over het algemeen van noord naar zuid. Rond 13:00 uur komt de wind terug van zuid naar noord, gemiddeld 12 tot en met 14 knopen. Het EK op het Gardameer kenmerkte zich door een stevige wind met in de middag rond 16 tot 20 knopen. Overdag stond er veel zon waardoor de zeilers zich goed moesten beschermen tegen de zon. De deelnemers moesten echter ook een wetsuit dragen ter bescherming tegen het water dat vrij koud was.


Tijdens het EK probeerde de Texelse ook meteen een nieuw ontwikkeld zeil dat onder meer mogelijk was gemaakt door de Dorian Foundation van Dorian van Rijsselberghe. Berber wordt sinds 2019 gesteund door de stichting van de tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen om haar ambities in de zeilsport waar te kunnen maken. Haar droom is mee te doen aan de Olympische Spelen en om dan Olympisch goud in de wacht te slepen. Daar is ze al een aantal jaar hard voor in training. De Dorian Foundation helpt Texelse sporters daarbij zodat de geografische ligging van het eiland geen belemmering hoeft te zijn om in binnen- en buitenland aan wedstrijden mee te kunnen doen en zichzelf verder te ontwikkelen. Vanaf komende zaterdag 5 augustus doet Berber mee in de Laser Radiaal klasse tijdens de Sneekweek. Dat is de klasse waarin Olympisch kampioen Marit Bouwmeester zeilt en die één van de grote voorbeelden voor Berber is.




Berber (links) tijdens de uitreiking van de prijzen.