Arnold Boomstra in zijn element, als catamaranzeiler op zee. "De Ronde om Texel is vaste prik."
Arnold Boomstra in zijn element, als catamaranzeiler op zee. "De Ronde om Texel is vaste prik."

Heerlijk om op het water te zijn

In "Eiland van..." deze keer Arnold Boomstra uit Oudeschild. Als innovatiemanager bij de Kustwacht begeleidt hij innovaties en projecten om de veiligheid op zee te verhogen. Hij is enthousiast watersporter en golfliefhebber.

Vertel iets over jezelf en je achtergrond?

Ik ben in 1970 op de wereld gekomen als één-eiige tweeling samen met mijn broer Dennis. Mijn vader werkte destijds bij Rab als boekhouder en mijn ouders woonden tijdelijk in een bungalow in de Slufter. Toen mijn moeder zwanger bleek te zijn van een tweeling, zijn ze verhuisd naar de Haffelderweg in Den Burg. Dit werd destijds ook wel het RAB-straatje genoemd, omdat er meerdere werknemers woonden.


In mijn jeugd heb ik nooit meer dan 100 meter hoeven lopen naar mijn school. Kleuterschool de Woelige Hoek grensde aan de achtertuin, de Thijsseschool lag ernaast en de RSG aan de andere kant van de weg. Het was dan ook altijd een komen en gaan van vrienden, voor en na schooltijd. Ook als we ´s middags naar het strand gingen of ´s avonds voor het uitgaan was het vaak verzamelen aan de Haffelderweg.


Opgroeien op Texel heb ik als bijzonder leuk ervaren. Veel buiten, bos en strand, en ik was ook graag op pad om dingen te ontdekken, te leren en uit te proberen. Iets wat ik tegenwoordig nog graag doe. Wat ik me ook goed herinner zijn de zomervakanties met mijn ouders en broer. We gingen in de bouwvak altijd kamperen in het buitenland, en daar was nog veel meer te ontdekken. Het heeft me ook geleerd dat er meer was buiten Texel. Ook nu reis ik nog graag, bij voorkeur naar nieuwe bestemmingen.

Opgroeien op Texel heb ik als bijzonder leuk ervaren, veel buiten, bos en strand

Mijn nieuwsgierigheid, drang om de achtergrond van dingen te willen weten en de interesse in techniek leidde er toe dat ik Elektrotechniek ben gaan studeren op de Universiteit Twente. Na mijn doctoraal heb ik ook nog een opleiding Mechatronica gedaan.


Tijdens mijn studie In Enschede heb ik mijn vrouw Elda leren kennen. Nadat we beiden een aantal banen aan de vaste wal hebben gehad, trok het eiland toch. Toen Elda in 2000 een aanbieding kreeg bij het NIOZ, ben ik als burger in de techniek aan de slag gegaan bij de Koninklijke Marine, en zijn we naar Texel verhuisd. Daar zijn ook onze twee zoons geboren, Sieme en Dirk. Het is erg leuk om hen ook op het eiland te zien opgroeien.


Wat voor werk doe je? 

Na 20 jaar in de techniek bij de Marine, werk ik sinds twee jaar bij de Kustwacht als innovatie manager. De Noordzee wordt steeds drukker. Aan de ene kant is er een flinke groei van o.a. handel en transport, windparken, zeewierteelt, CO2- opslag. Aan de andere kant komen er sectoren in de knel, zoals visserij, olie & gas en pleziervaart. En het risico voor de scheepvaartveiligheid en gevolgschade neemt toe. Dat hebben we de afgelopen jaren al een aantal keren kunnen zien, o.a. met de containers van de MSC Zoë, en het op drift raken van de Julietta D.


De Kustwacht dient daarin mee te groeien, en ook op het gebied van middelen en techniek. Mijn werk is om innovaties en projecten in dat traject te begeleiden. Zo komen er dit jaar nieuwe kustwachtvliegtuigen, worden de SAR-heli’s vervangen, en zijn er recent twee extra slepers bij gekomen. Daarnaast doen we experimenten met drones, gebruik van satellietbeelden, en analyse van historische data om risico’s beter te voorspellen en werken we meer internationaal samen.


Je bent enthousiast catamaranzeiler en Ronde-zeiler. 

Ik vind het heerlijk om op het water of het strand te zijn. Toen het windsurfen in de jaren '80 opkwam ben ik ook gaan surfen met mijn vrienden op het eiland en heb dat tot mijn studie volgehouden. In Twente is surfen toch lastig en ben ik gaan roeien. Je moet toch wat als waterliefhebber. Dankzij mijn vrouw hebben we tijdens de studie ook het catamaranzeilen opgepakt, een boot op Texel gelegd en zijn lid geworden van de Cocksdorper Kustzeilverening. De Ronde om Texel is vaste prik, als het even kan doe ik mee. De laatste jaren meestal single-handed. Daarnaast hebben we jaren een jacht gehad waarmee we vooral over het Wad hebben gezeild, en soms wil ik nog wel eens zeiltocht maken met vrienden. Ook het surfen trekt weer en de laatste jaren doe ik aan wingfoilen, dat is surfen met een draagvleugel en een los zeil.


Welke taak heb je bij de Kustzeilvereniging De Cocksdorp? 

Ik ben al jaren voorzitter, en doe dat met veel plezier. Net als bij sommige andere sporten is het in de huidige, individualistische, tijd best lastig om een club actief draaiend te behouden. Mensen hebben het druk, er zijn veel alternatieven om te sporten of je te vermaken. Een catamaran is ook niet goedkoop, en de jeugd gaat liever kitesurfen. Toch hebben we een stabiele basis met een ca. 80 leden en een kleine 40 boten. We passen ons ook aan de moderne tijd aan, een Rondje Vlieland wordt nu gepland via sociale media…


Je vertoeft ook graag op de golfbaan.

Ik ben soms best druk. Niet alleen in tijd, maar ook in mijn hoofd. Op de golfbaan zit je even tijdelijk in je eigen bubbel, en daar kom ik tot rust. Daarnaast spelen de sociale contacten ook een rol. Het kan na een rondje ook behoorlijk gezellig zijn in het clubhuis.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel ervaar ik als vriendelijk, ondernemend, vaak met een sterke eigen wil, maar open voor andere meningen. Zolang je maar niet uit de hoogte doet, kom je een heel eind. Ik zie bij de zeilclub en golfclub ook allerlei types door elkaar prima met elkaar omgaan. Dat is aan de overkant wel eens anders.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Toerisme is belangrijk voor het eiland. Het is een inkomstenbron, maakt dingen mogelijk en toeristen brengen nieuwe inzichten mee. Ik vind kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Het moet echter ook niet te exclusief en daarmee te prijzig worden.


Wat is voor jou het mooie aan het eiland?

De natuur. En dan met name de mix van water, wad, strand, bos en land. Zoveel moois op éen plek is echt uniek. Ik heb vele mooie plekken gezien op de wereld, maar de combinatie van meerdere soorten natuur, landbouw en bedrijvigheid maakt Texel een fijne plaats om te wonen en leven. Je zou kunnen zeggen dat Texel tegelijk uniek en divers is. Eigenlijk ontbreken er alleen nog wat bergen met sneeuw in de winter…


Als er iets is dat je zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Naast die bergtoppen? Eigenlijk niet veel. Texel is best een geslaagde combinatie. Er zijn wel wat onderwerpen die aandacht behoeven, zoals betaalbare woningen voor jonge Texelaars, de balans tussen kwaliteit en kwantiteit in toerisme, behoud landbouw en visserij, openbaar vervoer. Als innovatiemanager vind ik dat Texel best een sterke en gemeenschappelijke doelstelling mag hebben op gebied van duurzaamheid, en naast de diverse huidige initiatieven hier nog meer mee te experimenteren.


En wat moet op Texel vooral hetzelfde blijven?

De natuur, het eigen karakter van Texel, de kleinschaligheid, de maatschappelijke betrokkenheid van Texelaars bij hun eiland en de onbezorgdheid.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik vind het moeilijk om iemand te noemen. Ik ken vele personen die ieder op hun eigen manier een bijdrage hebben geleverd. In meer of mindere mate. Maar gezamenlijk hebben ze Texel gemaakt tot wat het nu is.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Dat is Jeroen Staamer, eigenaar van Zeilschool de Eilander op Paal 33. Een hartstochtelijke ondernemer, die op een sportieve manier vele toeristen het eilandgevoel laat beleven.

In zijn vrije tijd vertoeft Arnold ook graag op de golfbaan.