Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Anders bekeken...

Sinds kort heb ik er een bezigheid bij, de eendenkooi op Dijkmanshuizen. Het staat nog in de kinderschoenen, wat heet 60-jarige schoenen. Maar op vakantie met het bootje ging er veel aandacht naar manlief en in de tweede plaats de natuur, de vele eenden die om ons heen zwommen.

Alle eendjes zwemmen…

Dat waren er zeer zeer velen. Bijzondere nesten met meerkoeten in het riet van de Linge. Een prachtige rivier die we met veel plezier helemaal zijn afgevaren. Niet alleen de meerkoeten, prachtige ijsvogels kleurden in hun vlucht, pijlsnel de lucht. De grote groene bladeren fungeerden voor de kleine meerkoetjes als een soort van vlonder.

Ze trippelden wat en skarrelden achter vader en moeder aan. De kleine nog rode meerkoet-koppies dansten als rode stipjes op en neer.

De fuut was voor mij een ontdekking, ik dacht dat ik een slimme moeder was door de kinderen op mijn rug te nemen om ze wat watervrij te maken vroeger als ik zwom, maar de fuut doet dat nog veel mooier.

Tussen de twee grote vleugels vormt zich een soort opening waar de kleintjes pittig en heerlijk veilig vertoeven. De gestreepte koppies kijken reikhalzend uit naar de zwemles. Af en toe trakteert moeder hen op een duik , een duikboot gelijk. Ze komt meters verder pas weer boven. Prachtig om te zien.

Het was warm en manlief, ook aangestoken door het eendenvirus, was bezig wat oud brood uit te delen aan kwik, kwek en kwak. Ik dacht over de zwemtrap heerlijk de verkoeling op te zoeken en bedaarde tussen het vrolijke gesnater. Een nogal grote boterham verdeelde ik, wat stukjes her en der strooide ik en daar kwam het spul aangepeddeld. Helemaal niet bang, ze aten zo uit mijn hand.


Manlief dook er ook in natuurlijk en kwam een eind verder boven water. Het hoofd vol met kroos. Ik voelde de lange stengels aan mijn benen. Ja, je kunt niet alles hebben, we zijn nu weer terug in het zilte nat, kwallen en krabben vergezellen ons nu weer op de zwemtocht en meeuwtjes duiken om ons heen. Welkom thuis.

Maar wat is Nederland mooi, wat is de Biesbosch mooi! Ja, de Vecht met al zijn pracht, bijzonder om te er …varen. We zijn bevoorrecht met de frisheid en de bijzonderheid van al dat mooie water en al wat daarin leeft.


Jozien