Maaiwedstrijden van de OMTV, hier in 2018.
Maaiwedstrijden van de OMTV, hier in 2018. Foto: Willem Sangers

40 jaar oude trekkers en motoren

In 1982 werd op Texel de afdeling van de Oude Trekker en Motoren Vereniging opgericht. Liefhebbers die zich bezig houden met het verzamelen, onderhouden, in bedrijf brengen van trekkers en stationaire motoren. 40 jaar na dato houdt de OTMV zondag 31 juli een rondrit over het eiland.


Liefhebbers van techniek en nostalgie, niet zelden met een agrarische achtergrond, maar ook anderen die graag in de weer zijn met oude trekkers. De mensen van het eerste uur bezochten shows aan de overkant, deden mee aan ploegwedstrijden en hielden andere activiteiten. Het bleek een schot in de roos. De OTMV kwam tot een enorme bloei, met als hoogtepunten het Pinksterevenement, een mix van nostalgie en trekkracht, met als onbetwiste blikvanger de trekkertrek wedstrijden. Daarbij bonden zwaar opgevoerde trekkers (specials tot 2000 pk) met elkaar de strijd aan om een gewicht zo ver mogelijk over het terrein te slepen.

Die tijd ligt alweer een poosje achter ons, maar nog geregeld houdt de club ploeg- en maaiwedstrijden en rondritten over het eiland. Daarbij pruttelen de Fergusons, McCormicks, Fiatjes en Fordjes, Man en andere trekkers uit de landbouwhistorie over het eiland. Ook hebben ze de oude Thomasmotor uit het gemaal in beheer.

Ter viering van het 40-jarig jubileum toert de OMTV ook zondag over Texel. Ze verzamelen 's morgens om half negen op de Nikadel in De Koog. Rond 11:00 à 11:30 uur drinken ze koffie bij de bunkers van Texla en de rit wordt rond 15:00 uur afgesloten met een barbecue bij Manege Akenburg.