André van Heerwaarden (voorgrond) met zijn collega's van De Bolder bij het plantsoen op de Algemene Begraafplaats dat naar hem is vernoemd.
André van Heerwaarden (voorgrond) met zijn collega's van De Bolder bij het plantsoen op de Algemene Begraafplaats dat naar hem is vernoemd. Foto: Gerard Timmerman

"Een stille kracht die altijd aanwezig was"

Een eigen straatnaambord voor André van Heerwaarden uit Den Burg op de algemene begraafplaats van Den Burg.

Het was een eerbetoon van De Bolder aan André van Heerwaarden afgelopen woensdagochtend bij zijn afscheid van het leerwerk-bedrijf in Den Burg. André kwam daar in januari 1972 in dienst en mocht zich al enige tijd de medewerker noemen die het langst bij De Bolder in dienst is geweest. De laatste tien jaar verzorgde hij het groen op de algemene begraafplaats en de oorlogsgraven van het Gemenebest aan de Kogerstraat, vandaar het eerbetoon daar met een eigen straatnaambord bij een van de plantsoenen.


André zelf is geen prater die zichzelf snel op de voorgrond zal zetten, maar dat doen ze bij De Bolder graag voor hem. Hij wordt door zijn collega’s omschreven als een harde werker en een stille kracht die altijd breed inzetbaar is geweest, nooit klaagde en er gewoon was. Nooit ziek volgens collega’s Rutger Zoetelief, Peter Dros en Sjors Maas en altijd aanwezig waardoor André een van de stabiele krachten was waar ze op konden bouwen. Hoe vanzelfsprekend zijn aanwezigheid en inzet was, bleek een keer toen hij ’s middags niet op tijd terug was van de pauze. Dat was niets voor André als man van de klok, dus binnen een mum van tijd gingen ze er bij De Bolder achteraan wat er aan de hand was. Het euvel was snel opgelost; André was nog even in een stoel gaan zitten voor een dutje en was per abuis door de tijd heen geslapen. Het was zo zeldzaam dat dat gebeurde dat het meteen opviel.

Complimenten

Het onderhouden van het groen was zijn passie en dat deed hij ook vol overgave. Toen hij 45 jaar in dienst was bij De Bolder, vertelde André met trots hoe een militair hem na afloop van een herdenking een keer had gecomplimenteerd met de wijze waarop de graven er goed verzorgd bijlagen. Het gaf hem veel voldoening dat zijn werk werd gezien. Voordat hij op de begraafplaats kwam, werkte André voor De Bolder al op andere plekken in Den Burg in de groenvoorziening en in zijn vrije tijd vindt hij het eveneens leuk met groen bezig te zijn. Dan trekt hij ook veel op met zijn broer Karel en zijn vrouw die veel regelen voor André, zodat zijn dagelijks leven zoveel mogelijk soepel verloopt.


Toen hij in 1972 op 15-jarige leeftijd bij De Bolder in dienst kwam, zat de werkvoorziening nog op de oude locatie aan het Wezenland en moest de huidige locatie aan de Reijer Keijserstraat nog worden gebouwd. André werkte in het verleden mee aan de houten molentjes die vroeger bij De Bolder werden gemaakt en hij zorgde een tijd voor de opslag van de garnalennetjes die vroeger bij De Bolder werden gemaakt. Het opslaan van die netjes vereiste een bepaalde handigheid en die had André in huis. Op de houtzagerij werkte hij mee aan houten tentharingen en speelgoed en ook op andere afdelingen was hij inzetbaar als het nodig was. Zijn hart lag echter het meest bij het groenonderhoud buiten.


Bij de onthulling van het straatnaambord, door wethouder Remko van de Belt en André samen, stonden diverse mensen stil bij de inzet die André de afgelopen vijftig jaar bij De Bolder heeft geleverd. Hij zorgde er volgens hen met al zijn inspanningen onder meer voor dat de omgeving waar hij werkte er altijd mooi bij lag.