Beeld van de Schapenkeuring op de Landbouwdag.
Beeld van de Schapenkeuring op de Landbouwdag. Foto: Gerard Timmerman

Keuring op Landbouwdag graadmeter voor Texelse Schapenfokdag

Liefhebbers uit binnen- en buitenland waren tijdens Landbouwdag Texel donderdag afgekomen op de Texelse schapenkeuring. Het enthousiasme bij de schapenfokkers was groot. De 13 fokkers brachten liefst 275 dieren mee. De keuring wordt gezien als een graadmeter voor het spektakelstuk op de eerste maandag van september, de Texelse Schapenfokdag. 


Bij de rammen in de ring was er succes voor de combinatie Koos Tjepkema–Henk Zoetelief. Zij wonnen bij zowel de oudere rammen als de jarige rammen het kampioenschap. In de hokken was er onverwachts groot succes voor voorzitter Jan Kolk. Zowel bij de ooilammeren als bij de ramlammeren haalde hij het kampioenschap binnen. Dat Dennis Kuiper een opkomend talent is, bleek uit het feit dat twee van zijn ramlammeren bij de beste 10 van de keuring zaten. Ido Altenburg won zowel bij de oudere ooien als bij de jarige ooien het kampioenschap. Keurmeesters waren de heren Rodenburg, Crum, van Arkel en Postma.

Voor het eerst was er ook een presentatie van blauwe Texelaars en dassenkoppen. De fokkers overwegen dit een vervolg te geven, vanwege de toenemende belangstelling voor deze dieren.

Ondanks het regenachtige weer was het gezellig druk om de ring. Het grote aantal inzendingen, de mooie publieke belangstelling en de kwaliteit van de dieren lieten zien dat de schapenfokkerij op het eiland nog volop leeft.

Uitslag Schapenkeuring Landbouwdag 2022: 


Kampioen Oudere Rammen: Koos Tjepkema/Henk Zoetelief; Reserve Kampioen oudere rammen: Ido Altenburg: Kampioen 1,5 jarige rammen: Koos Tjepkema/Henk Zoetelief, Reserve kampioen: Koos Tjepkema/Henk Zoetelief, Beste Hok Ramlammeren: Kampioen: Jan Kolk, Reserve kampioen: Loek van Vliet. Beste Hok schaap met lammeren: Kampioen: Ido Altenburg, Reserve Kampioen: Henk Zoetelief. Beste hok 1,5 j ooi met lammeren: Kampioen: Koos Tjepkema, Reserve kampioen: Koos Tjepkema. Beste hok ooilammeren: Kampioen: Jan Kolk, Reserve kampioen: Jan Kolk. Drietal 1,5 jarige ooien Kampioen Ido Altenburg, Reserve kampioen Kees Hin. Drietal oudere ooien: Kampioen Ido Altenburg, Reserve kampioen Kees Hin, De 5 beste ooilammeren: 3 lammeren van Jan Kolk, 2 lammeren van Koos Tjepkema, De 10 beste ramlammeren: 3 lammeren van Ido Altenburg, 3 lammeren van Jan Kolk 2 lammeren van Dennis Kuiper, 1 lam Loek van Vliet, 1 lam van Koos Tjepkema.