Contant betalen is niet langer een automatisme.
Contant betalen is niet langer een automatisme. Foto: Eva van Kempen

Pin niet voor iedereen makkelijk

Een taartje eten of naar Texel zonder pinpas, kan het nog? Over dat onderwerp gaat het eerste artikel van Eva van Kempen die vandaag haar eerste artikel heeft in de Texelse Courant.

Daar sta je dan. Spannend, voor de eerste keer alleen met de boot naar huis. Met een beetje zenuwen, maar toch vol vertrouwen stap je op het loket af. De vrouw in het loket zegt dat het je €2,50 gaat kosten, je legt je briefje van vijf neer en de mevrouw zegt dat het alleen met de pin kan. Dan maar hopen dat ze haar hand over haar hart strijkt en je door het poortje laat. Zo niet, een scene schoppen of misschien toch een vreemde vragen of je even je moeder mag bellen?


Een ‘alleen pinnen-sticker’ zien we steeds vaker hangen op het raam bij een horecazaak. Niet alleen in de horeca kan je steeds minder met contant geld betalen, maar dus ook als je met de boot naar Texel wil of een ritje met de Texelhopper neemt, is contant geld geen optie meer. 


Hoewel de meesten natuurlijk al uit automatisme de pin erbij pakken en zelfs met de telefoon betalen, is er nog een groep die achterblijft. Ouderen, kinderen, laaggeletterden, mensen met een laag inkomen en gehandicapten lopen hier soms wat op achter. Een pinpas meegeven aan je kind is toch iets wat de meeste ouders liever niet doen en je 90-jarige opa uitleggen hoe hij een pas moet aanvragen via de computer is een geduldige zaak. Maar ook mensen met een laag inkomen zijn de dupe. Met contant kan je makkelijk een bepaald bedrag per week in je portemonnee stoppen, zodat het duidelijk is wat je mag uitgeven. Met een pinpas is dit een heel ander verhaal. 


Maar contant geld is toch een wettige betaalmiddel? Mag je dit dan eigenlijk wel weigeren? Kort gezegd, mag het. Maar alleen als er een sticker of waarschuwing hangt met dat er geen contact geld wordt aangenomen. Een bedrijf mag dit dus weigeren, al is de consumentenbond er niet erg blij mee. Ook MKB-Nederland lijkt het er niet mee eens te zijn: “Er is een niet te onderschatten aantal mensen in Nederland dat wel met cash maar niet met elektronisch betalen overweg kan.” Met deze mensen moeten we rekening houden. 


Betalen met een ouderwets briefje van tien vermindert dus in een rap tempo. Gelukkig is het nog wel mogelijk op veel plekken. Maar, stuur je je kindje erop uit om een ijsje te halen of ga je een taartje eten zonder pinpas of telefoon? Dan zou ik, om vervelende situaties te voorkomen, toch even controleren of het wel kan.

Over Eva

Eva van Kempen is zeventien jaar en zit op het vwo. Ze woont zes jaar op Texel en is opgegroeid in in Monnickendam. "Ik hoop u geregeld te voorzien van een leuk stukje tekst of een interessant interview. Wat ik hierna ga doen blijft een raadsel, aangezien veel dingen mij interesseren. Muziek, kunst, eten, maar ook onderzoek en schrijven. Vandaar dat u mij nu ziet verschijnen in uw krant", schrijft ze.

Afbeelding