Afbeelding
Foto:

De (water)kant langs

Texelaars overzee


“Land is het mooiste als je het ziet vanuit zee.” Het moet wel een zeeman zijn die zoiets zegt. Dat klopt. Ik tekende het lang geleden op uit de mond van Peter Lock, toen ik een reportage maakte over de haven van Oudeschild. Peter was schipper van een charterschip van de bruine vloot.


Nadien kwam ik Peter in vele hoedanigheden tegen. Als initiatiefnemer om loodsbotter Texelstroom naar Oudeschild te halen maakte hij zich sterk voor de restauratie van het monumentale schip. Hij meldde zich om bekendheid te geven aan de nautische cursussen die hij gaf. Ook schreef hij over zijn belevenissen op zijn werk bij het opspuiten van de zandige Prins Hendrikdijk. En, last but not least, zijn gedichten en andere stukjes proza die hij bij de krant afleverde.


Vorig week liep hij binnen en keek me verwachtingsvol aan. Of Sail Harlingen voor de Texelse Courant nieuws was. Hij ging er toch heen om voor het maritieme weekblad Schuttevaer een reportage te maken over het evenement.


Sail Harlingen? “Doen er Texelaars mee Peter?” Ik moest de vraag stellen. Immers, een oude wijsheid luidt: Ook al overlijdt de koning, dan is dat geen nieuws voor de Texelse Courant. Behalve als hij op Texel sterft. “Nee, geen Texelaars. Behalve ik dan”, grijnsde Peter. Tja, dat bood weinig mogelijkheden… Peter legde zich er niet zomaar bij neer. “Na afloop kom ik verslag uitbrengen, kijk dan maar wat je er mee doet.” 


Dat dit een andere dynamiek zou krijgen, werd me duidelijk toen ik de tv inschakelde en in “Hart van Nederland” Peter prominent in beeld zag vertellen over de zeilschepen op Sail Harlingen. 


Terug op Texel liep Peter weer binnen bij de redactie. En vertelde hoe hij in Harlingen een plekje aan boord van de persboot had bemachtigd en hoe ze iemand zochten die iets over de zeilschepen kon vertellen. Dat hoef je tegen Peter geen twee keer te zeggen.


Hij had de Schuttevaer meegebracht, met een indrukwekkende spread over Sail Harlingen. Een verslag van zijn hand, met details over de zeilschepen. Zoals over de boegbeelden en het cultuurverschil tussen Oman en Nederland. “De Shabab Oman II voert op de steven een degelijk geklede heer, terwijl de Thalasse wordt geleid door een dame met blote borsten.”


Peter schrijft over “majestueuze rompen en imposante masten”. En over een matroos die in het want hangt. “Hij nodigt een dame op de kade uit mee te gaan, een onderschat voorrecht. Maar zij past er voor.” Om wat filosofisch te besluiten: “Zeilvaart leeft en houdt de wereld leefbaar. Met dank aan de weergoden.”


De mooie volzinnen zijn niet de enige Texelse inbreng in Sail Harlingen. De foto's bij het verslag zijn gemaakt door eilandgenoot Peter Ampt. Peter Lock: "Misschien toch iets voor in "De waterkant langs?” Bij deze. 


Gerard Timmerman

Afbeelding