Europese commissie keurt

sanering visserij goed

De Europese Commissie heeft de saneringsregeling visserij goedgekeurd, waarna deze door minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is vastgesteld. De regeling gaat 1 september open. Voor de regeling is €155 miljoen beschikbaar. 

"Samengevat komt het erop neer dat de vissers hun quota kwijtraken. Degenen die meegaan in de sanering met ingang van vandaag mogen namelijk niet hun rechten nog overdragen. De rest verkeert in onzekerheid tot 1 jan 2025 nu de minister een bom onder de bestaande regeling heeft gelegd", laat Hennie Huisman van de Productorganisatie Visserij weten. 

Visserij.nl legt uit: "De saneringsregeling is bedoeld voor die ondernemers die geen toekomst meer zien in de visserij. Omdat een groot deel van de Nederlandse visserijsector geraakt wordt door Brexit, zal met deze saneringsronde naar verwachting voor een groot deel al invulling gegeven worden aan de voorgenomen sanering uit de Kottervisie."

Er zijn wel flink wat voorwaarden aan de regeling. Visserij.nl schrijft: "Eigenaren van vissersvaartuigen die gebruik willen maken van de regeling moeten kunnen aantonen dat zij consequenties ervaren van verlies van quotum als gevolg van Brexit." Ook moeten gesaneerde schepen voor 1 april 2024 zijn gesloopt. Begunstigden van de saneringsregeling mogen vijf jaar lang geen nieuw vissersvaartuig inschrijven. Een andere belangrijke voorwaarde is dat contingenten (individuele vangstrechten) die gekoppeld zijn aan het gesaneerde vaartuig of op naam van de vergunninghouder gereserveerd zijn, komen te vervallen.