Gerard van Uunen, aan het snoeien in zijn tuin in De Cocksdorp.
Gerard van Uunen, aan het snoeien in zijn tuin in De Cocksdorp. Foto: Gerard Timmerman

Ervaren en beleven van de jaargetijden

Vertel iets over je achtergrond met Texel 

Sinds jaar en dag kom ik op Texel. Als klein kind gingen we elke zomervakantie naar Kogerstrand. In 1984 kwam via ‘Rondje Texel’ de catamaran in beeld en werden de vakanties uitgebreid met weekeinden. 37 jaar geleden werkte ik voor zeilschool “De Eilander” en ontmoette ik mijn vrouw Mariska. Wij kregen twee kinderen, Bram en Teun, die bij Kaap Noord hun eerste vakantiebaantje kregen. In hun vrije tijd gingen ze samen met mij kitesurfen. Een aantal jaar geleden hebben wij de keuze gemaakt om naar Texel te verhuizen. Wij genieten nog elke dag van de rust en ruimte op Texel.  


Hoe is het om te werken als leerkracht op de vrijeschool? 

Afgelopen schooljaar ben ik gestart als leerkracht op de vrijeschool. Het vrijeschoolonderwijs dat wordt gegeven is pedagogisch onderwijs. Het onderwijs is in eerste instantie gericht op het verwezenlijken van een pedagogische opdracht, hierbij staat de ontwikkeling van het kind centraal. Het “vrije” in “vrijeschool” heeft niets te maken met vrijblijvendheid. Kinderen krijgen een duidelijke structuur aangeboden. Regels zijn regels. Het ‘vrije’ heeft betrekking op de vrijheid en de verantwoordelijkheid die de leerkracht heeft. Lesgeven op een vrijeschool is anders dan lesgeven in regulier onderwijs. Als leerkracht geef je je eigen lessen vorm, diep je onderwerpen echt uit tijdens het periode-onderwijs en vertel je inspirerende verhalen om de ontwikkeling van je leerlingen te ondersteunen. Je hebt als leerkracht de ruimte om op je eigen creatieve manier inhoud en vorm te geven aan goed onderwijs. Het is hard werken, maar het geeft veel energie.  


Kinderen groeien en bloeien letterlijk met de Texelse natuur

Hoe zit het precies met de rol van jaarfeesten in relatie tot jaargetijden op de vrijeschool? 

De vrijeschool hecht aan het ritme van de seizoenen en wat de natuur brengt. De jaarfeesten geven ritme aan het schooljaar en zijn goed voor de samenhang op school. Samen zingen, dansen, muziek maken, gezellig samen iets lekkers eten; het tilt ons even uit boven het dagelijkse ritme. De meeste feesten vieren we met de hele school: de kinderen, leerkrachten én ouders, iedereen viert mee! Ieder feest heeft zijn eigen betekenis en wordt ook met een pedagogische reden gevierd. Een mooi voorbeeld is het Sint Jansfeest. Het Sint Jansfeest is verbonden met de zomerzonnewende. Het wordt gevierd drie dagen na de langste dag van het jaar. Het feest getuigt van de overvloed die de aarde in deze tijd van het jaar voortbrengt. De kinderen dragen een bloemenkrans en de picknick bestaat uit vers kleurrijk zomerfruit en andere lekkernijen. 


Maakt de Texelse natuur en wat daarin groeit en bloeit dat extra bijzonder? 

De Texelse natuur draagt bij aan de ontwikkeling van onze kinderen op de vrijeschool. Kinderen groeien en bloeien letterlijk en figuurlijk met de Texelse natuur. De kleuters hebben bijvoorbeeld elke woensdag een bosdag. De bosdag bevordert onder andere de grove en de fijne motoriek. Een kind heeft een natuurlijke bewegingsdrang en deze moet voldoende stimulans krijgen als voorwaarde voor het leren. In het bos kunnen de kinderen rennen, klimmen, huppelen, balanceren, graven, klauteren en schommelen. Zij ervaren de jaargetijden en spelen met natuurlijke materialen. Ze luisteren naar de stilte en kunnen de geluiden rangschikken. Ze spelen met zand en water, nemen geuren waar en ze voelen wind, zon en kou. 

Zeker in het bos hebben de kinderen elkaar nodig en ontwikkelen zo hun sociale vaardigheden. Helpen elkaar, aanvaarden de regels en wisselen praktische oplossingen met elkaar uit voor een probleem, bijvoorbeeld bij het bouwen van een hut. Dit versterkt het groepsgevoel en de kinderen ontwikkelen hun taal- en rekenvaardigheden. 


Wat doe je graag in je vrije tijd? 

Na al die jaren ben ik nog steeds graag op het water te vinden. Catamaranzeilen en kitesurfen blijven mijn passie. De afgelopen jaren maak ik ook graag foto’s. Mocht je tijd tijd hebben, kijk dan maar even via #evereydayapicutere_bygerard op Instagram en geniet van mijn foto’s die op Texel zijn gemaakt. Verder zijn klussen en tuinieren rond mijn huis bezigheden die ik met veel plezier doe. 


Hoe ervaar je de mensen op Texel? 

Je zou zeggen dat een eilandbewoner de kenmerken overneemt van het eiland; moeilijk bereikbaar en op zichzelf en in zichzelf gekeerd. Niets is minder waar: Texelaars zijn sociaal en betrokken.  


Hoe kijk je tegen het toerisme aan? 

Toerisme is voor Texel zeer belangrijk. Helaas zorgt het toerisme er wel voor dat de “eigenheid” van het eiland verloren gaat. Op het moment dat er in De Koog een fastfood keten een plek heeft verworven, dan zet ik daar mijn vraagtekens bij. 


Wat is voor jou het mooie aan het eiland? 

De wisseling van de jaargetijden en het bewust ervaren en beleven van de jaargetijden. Hoe mooi is het dat je daadwerkelijk met al je zintuigen de natuur ziet veranderen. Texel biedt met haar uitgebreide flora en fauna om daadwerkelijk van de natuur te genieten. 


Als er iets is dat je zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn? 

Laat de natuur zijn eigen gang gaan en laat de mensen genieten van de natuur die Texel te bieden heeft. Perk niet alles in, maar geniet ervan. 


Wat moet vooral hetzelfde blijven? 

De kleinschaligheid en de onderlinge betrokkenheid van de Texelaars. Het is heel fijn om te zien hoe betrokken de Texelaars zijn. Wat ook belangrijk is dat de eigen rituelen en feesten niet verloren mogen gaan. Zoals de Meierblis en Oude Sunderklaas. Dat houdt de eigenheid van Texel in ere. 


Wie verdient er een grote pluim op Texel? 

Dat zijn mijn ouders. Ik ben trots op mij ouders. Zij wonen in Oosterend en zijn als vrijwilligers zeer actief om op hun eigen manier een bijdrage te leveren aan de Texelse samenleving. Van vrijwilliger in de Oudheidskamer tot projectleider van de renovatie van de Waddenkerk en de Zeemanskerk in Ouderschild.  


Wie zou je graag in een volgende "Eiland Van...” willen zien?

Dat is Arnold Boonstra. Een echte Texelaar die geniet van het leven maar ook een aantal maatschappelijke functies uitoefent.