Boomsingel Driehoek moet verbreed

Europarcs moet op straffe van een dwangsom van maximaal €350.000,- alsnog de boomsingel rond Resort De Koog (voorheen De Driehoek) op de vereiste breedte brengen. Zolang niet aan deze eis is voldaan, mag er geen enkele gast op het park overnachten.


Die aankondiging staat in het voornemen tot aanschrijven die de gemeente twee weken geleden heeft verstuurd naar Europarcs.

De boomsingel rond het park is op verschillende plekken slechts 2 tot 6,5 meter, terwijl de afscherming zeven meter hoort te zijn. Buurman Jan Roeper wees de gemeente daar vorig jaar al op en verzocht tot handhaving. Toen daar weinig schot in kwam, stelde hij een ultimatum en dreigde naar de rechter te stappen. Op 14 maart constateerde ook de toezichthouder van de gemeente dat de singel niet voldeed en dat de singel niet voldoet aan de vereisten in de omgevingsvergunning en het bestemmingsplan.

In de brief wijst de gemeente erop dat Europarcs het park niet mag gebruiken voordat er aan deze bepaling is voldaan. “Er mag geen verblijfsrecreatie plaatsvinden. Er mag geen enkele gast overnachten totdat u voldoet aan deze eis.”

Geen legalisatie

Het bestemmingsplan biedt geen afwijkingsmogelijkheden voor het verplicht te planten en in stand te houden 7 meter brede afschermende boomsingel. Anders gezegd: er zijn geen mogelijkheden voor legalisatie (achteraf). De gemeente acht een boomsingel van 7 meter breed noodzakelijk voor een goede landschappelijke inpassing.

“Niet handhavend optreden is daarnaast in strijd met het gelijkheidsbeginsel omdat wij tegen overtredingen van deze verplichting altijd handhavend optreden en kan dan ook ongewenste precedentwerking tot gevolg hebben.

“Wij vinden dat het algemeen belang dat gediend is met handhaving van het bestemmingsplan zwaarder weegt dan uw belang om in strijd met het bestemmingsplan een minder brede boomsingel te planten en in stand te houden. Dat geldt des te meer nu er klachten zijn over deze overtreding.”

De gemeente gaat over tot “het voornemen van het opleggen van een last onder dwangsom van €35.000,-, met een maximum van €350.000. “Gelet op de omvang van het park en de daarbij betrokken economische belangen lijkt ons dit een evenredige prikkel om de overtreding te doen beëindigen.”

Die verplichting vervalt als u binnen de gestelde termijn van achttien weken aan de last heeft voldaan.


Europarcs heeft de mogelijkheid om binnen twee weken een zienswijze in te dienen tegen dit besluit van het college. Het bedrijf laat weten van deze mogelijkheid gebruik te gaan maken.