Mary Bakker, hier met echtgenoot Willem, neemt afscheid van de Historische Vereniging.
Mary Bakker, hier met echtgenoot Willem, neemt afscheid van de Historische Vereniging. Foto: Cees Boon

Werkpaard Mary Bakker-Zijm zwaait af bij Historische Vereniging

Mary Bakker-Zijm zet zich al vanaf de oprichting in voor de Historische Vereniging Texel. Dit voorjaar heeft ze aangegeven dat ze haar werk wil overdragen.


Tijdens de jaarvergadering van de Historische Vereniging heeft de vereniging Mary Bakker-Zijm bedankt voor al het werk dat zij, al van voor de oprichting van de vereniging, heeft gedaan voor de Texelse cultuurgeschiedenis. 


"Ze is de spil geweest waar de Vereniging om draaide. Wat heeft ze niet gedaan? Ze was al betrokken bij het eerste bestuur en de oprichting van de Historische Vereniging in 1985", meldt het bestuur. 

Vanaf die tijd regelde ze het beheer van de collectie en het archief, was ze aanwezig in de bibliotheek, richtte ze tentoonstellingen en de etalage in. Daarnaast verzorgde zij vier keer per jaar de verzending en de verdeling onder de bezorgers van het blad, beheerde zij de verkoop van dubbele boeken en ansichtkaarten, verzorgde zij de post, deed de boodschappen voor de bijeenkomsten in en de schoonmaak van Tusse de Banke. 

Deze opsomming is niet compleet, er waren altijd kleine dingen die zomaar even gebeurd waren, dankzij Mary. Ook Willem Bakker, haar man, heeft haar bij haar werk veel ondersteuning gegeven.

Mary is voor haar verenigingswerk in april 2009 op de jaarvergadering door burgemeester Geldorp geridderd. Mary blijft voor de Vereniging nog bezig met de geboortekaartjescollectie.