Minder grijze zeehonden geteld, maar aantal pups neemt toe

In de Nederlandse Waddenzee zijn dit voorjaar minder grijze zeehonden geteld dan een jaar geleden. Opvallend, want in de afgelopen vijf jaar groeide de populatie juist. Het aantal zeehondenpups lijkt wel groter te worden. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse internationale telling van grijze zeehonden in het Waddengebied.


Dat meldt Wageningen Marine Research. Onderzoekers telden dit voorjaar 6.500 grijze zeehonden in de Nederlandse Waddenzee: een afname van vier procent ten opzichte van 2021. In de internationale Waddenzee werden 8.948 grijze zeehonden geteld, een afname van één procent. In de afgelopen vijf jaar bedroeg de groei in het aantal dieren nog gemiddeld tien procent per jaar.

Onderzoeker Jessica Schop van Wageningen Marine Research spreekt over een mogelijke echte daling van het aantal grijze zeehonden in de Nederlandse Waddenzee. “Of het is denkbaar dat er dit jaar minder instroom is geweest vanuit de veel grotere grijze zeehondenkolonie in het Verenigd Koninkrijk Een derde oorzaak van het lagere aantal kan zijn dat we dit jaar net te vroeg of juist te laat ten opzichte van de piek hebben geteld. Daarom is het belangrijk om in de toekomst de timing van deze piek in de verschillende Waddenzeeregio’s nog beter te begrijpen."

In de Nederlandse Waddenzee werden 1.168 pups geteld. Dit is een toename van 14 procent. Vorig jaar was de toename tien procent. Samen met de pups in Duitsland en Denemarken telden de onderzoekers 2.214 zeehondenpups, 15 procent meer dan vorige winter.