De afzwemmers ontvangen hun welverdiende diploma.
De afzwemmers ontvangen hun welverdiende diploma. Foto: Molenkoog

Met zwemdiploma de vakantie in

In zwembad Molenkoog werd vrijdag, op de dag dat de Texelse schoolvakanties begonnen, voor de tweede keer dit seizoen afgezwommen.

Bij de vorige keer, nog maar drie weken geleden, waren er veel kinderen nog nét niet toe aan afzwemmen. Om hen de gelegenheid te geven dit seizoen ook nog de volgende diploma’s te kunnen behalen, besloot Molenkoog een extra keer afzwemmen te organiseren.


Naast de kinderen die drie weken geleden nog niet mochten afzwemmen, waren er deze ronde ook kinderen die de vorige keer hun A of B behaalden en nu al lieten zien de vaardigheden voor het volgende diploma ook al te beheersen.


Bij het afzwemmen was Marcel Verbeek, gedelegeerde van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), aanwezig. Hij observeerde namens de NRZ of alles volgens de richtlijnen verliep, of de zwemonderwijzers de kinderen de juiste instructies hebben gegeven en of aan alle randvoorwaarden met betrekking tot ruimte in het bad en gebruikte materialen werd voldaan.


In Nederland mag tegenwoordig iedereen zwemlessen aanbieden en zwemdiploma's uitgeven. Vroeger werden alle diploma’s uitgegeven door het Ministerie van Onderwijs. De overheid heeft deze taak inmiddels overgedragen aan de Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. De NRZ verstrekt de nationaal erkende zwemdiploma’s aan ‘Zwem-ABC licentiehouders’. Op Texel zijn dat naast Molenkoog ook Calluna en ZPC Tx’71. Zij voldoen dus aan de kwaliteitsnormen van de NRZ . De diploma’s worden door elke officiële instantie erkend.


Het nationale zwemdiploma van de NRZ is er, meer dan vroeger, op gericht dat kinderen zichzelf in veiligheid kunnen brengen als ze onverhoeds te water raken. De diploma’s A, B en C vormen eigenlijk een ondeelbare reeks waarin kinderen steeds meer vaardigheden en conditie opdoen. Ze kunnen met de opbouw in vaardigheden veilig recreëren in een zwembad zonder attracties (A), een zwembad met attracties zoals bijvoorbeeld een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en in een stroomversnelling (B) tot in open water zonder stroming of golfslag zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (C). 

Voor het A-diploma zwommen af: 

Brody Sesskink, Don Wuis, Eddy Hoep, Iep Witte, jackie Schoelitsz, Jari van der Slikke, Jaylinn van der Vis, Liv Henny, Liv de Boer, Loet Geus, Mannes Malschaert, Mees Haas, Milou Witte, Sevailra Shanmuganathan, Stella den Ouden, Sevajisa Shanmuganathan en Yfke de Ridder.
Kyano Mosk en Lesley Daalder behaalden eerder in deze periode hun diploma.

Het B-diploma werd behaald door:

Dirk van Liere, Esmay Koopman, Fenna Ellen, Jenthe Zwierenga, Jula Zwaneveld, Lamar Zakrya, Levi Vos, Lily Bijleveld, Manoa Lemstra, Nan Boersen en Silke Terpstra. En eerder deze periode zwom Rafael van Egmond af voor zijn B-diploma.

Het C-diploma werd behaald door:

Annelijn Rikkenberg, Dylan Stark, Koen Hoogenraad, Koen van Sambeek, Lucie Kuiken, Maha Hamid, River Anepool en Zoë Broekman.


Naast het diploma ontvingen de kinderen het polsbandje A, B of C van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Kinderen kunnen hiermee ook in andere zwembaden makkelijk laten zien dat zij in het bezit zijn van het betreffende diploma.



Molenkoog hanteert vanaf nu weer de zomerse openingstijden. Van maandag tot en met vrijdag kan er tussen 11:00 en 17:30 uur zonder reserveren recreatief worden gezwommen. Het diepe bad is het eerste uur gereserveerd voor banenzwemmers, maar de rest is voor eenieder toegankelijk. Voor het banenzwemmen in ochtenduren en na 17:30 uur moet nog wel worden gereserveerd.